Πρόταση-σοκ για κούρεμα χρέους μαζί με «Grexit»

Παρά τα «μπράβο» και τα «φιλικά χτυπήματα στην πλάτη» που δέχεται το τελευταίο
διάστημα η χώρα μας «για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει μέχρι τώρα», προκειμένου να βγει από την κρίση, στη Γερμανία δεν έχουν εκλείψει οι φωνές που αιτούνται την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Αναπόφευκτη» χαρακτήριζε μια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο εκπρόσωπος του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» Μπερντ Λούκε. Ελάφρυνση η οποία περνά όμως υποχρεωτικά, όπως είπε ο ίδιος, από τον δρόμο της εξόδου της χώρας μας από το κοινό νόμισμα. Το ανθελληνικό παραλήρημα του Λούκε, μάλιστα, επεκτάθηκε και στην εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο ισχυρίζεται ότι πέτυχε η Αθήνα «είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτο και αποτελεί προϊόν της ήδη διάσημης ελληνικής πρακτικής δημιουργικής λογιστικής».

Από την πλευρά του, πάντως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε ακροατήριο στο οποίο βρισκόταν και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξέφρασε τον σεβασμό του για τα προβλήματα που χρειάστηκε να ξεπεράσει η χώρα μας στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Επανέλαβε μάλιστα ότι παραμένει αισιόδοξος για την προοπτική του ευρώ, ενώ τόνισε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στους κόλπους της Ε.Ε.
Την ανάγκη, πάντως, να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση της τρόικας υπογράμμιζε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Το Eurogroup υπογράμμισε και πάλι την ανάγκη οι ελληνικές Αρχές να συνεργαστούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες υπέγραψε στο τρέχον πρόγραμμα.
Δημοκρατία