Να κοινωνικοποιηθούν άμεσα οι τράπεζες.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο λαός μας είναι ένα και μοναδικό. Έλλειψη
ρευστότητας, δηλαδή έλλειψη χρήματος στην αγορά. Όμως γι’ αυτή την έλλειψη ρευστότητας δεν ευθύνεται ο λαός. Ευθύνονται κυβέρνηση, τρόϊκα και τράπεζες.
Το χρήμα, όπως είναι γνωστό πλέον σε όλους, παράγεται σήμερα από τις ιδιωτικές τράπεζες κατά τη στιγμή της χορήγησης δανείων, με τη μέθοδο των κλασματικών αποθεμάτων. Επομένως τι φταίει που δεν παράγεται χρήμα, δηλαδή δεν πέφτει χρήμα στην αγορά; Φταίει το ότι δεν χορηγούνται δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες. Εδώ ακριβώς εστιάζεται το πρόβλημα.
Όμως αυτές τις τράπεζες τις έχουμε χρηματοδοτήσει εμείς οι πολίτες με δεκάδες δισεκατομμύρια, σε βάρος μας και σε βάρος των παιδιών μας, σε βάρος της ζωής μας και σε βάρος των περιουσιών μας. Και αντί να πάρουν οι πολίτες, μέσω του κράτους, μετοχές των τραπεζών αυτών, δηλαδή την ιδιοκτησία των τραπεζών και να τοποθετηθούν επικεφαλής των τραπεζών αδιάφθοροι πολίτες, απεναντίας κυβέρνηση και τρόϊκα αποφάσισαν, να λάβει το ελληνικό κράτος μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, δηλαδή «αέρα κοπανιστό» και επιπλέον να παραμείνουν στη διοίκηση των τραπεζών τα ίδια στελέχη που ήταν και πριν.
Τώρα έρχονται αυτές οι τράπεζες και η τρόϊκα και ζητούν να βγάλουν στους πλειστηριασμούς τα σπίτια των πολιτών που είναι υποθηκευμένα, τη στιγμή που οι ίδιες σκοτώνουν την αγορά μη χορηγώντας νέα δάνεια, δηλαδή μη ρίχνοντας νέο χρήμα στην αγορά. Έτσι όμως, είναι μαθηματικά βέβαιο πως, λόγω έλλειψης ρευστότητας, δεν μπορούν οι πολίτες να βρουν χρήματα για να πληρώσουν τις δόσεις τους. Ποιος είναι λοιπόν τότε ο λόγος για να γίνουν πλειστηριασμοί; Που θα βρουν τα χρήματα οι πολίτες; Πουθενά, απλά θα χάσουν αναίτια τα σπίτια τους. Από την άλλη βέβαια, καμία τράπεζα δεν πρόκειται να ξαναχορηγήσει δάνειο, όταν θα ξέρει ότι δεν πρόκειται να βγάλει τα ακίνητα στον πλειστηριασμό για να εισπράξει τις απαιτήσεις της. 
Η λύση λοιπόν, σ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι μία. Θα πρέπει να υπάρξει επιτέλους ελληνική κυβέρνηση και όχι εντολοδόχοι της τρόïκας και της ντόπιας ολιγαρχίας, που θα κοινωνικοποιήσει τις τράπεζες, τις οποίες χρηματοδοτεί ήδη ο ίδιος ο λαός. Θα ελεγχθούν οι τυχόν ατασθαλίες τους και στη συνέχεια, οι τράπεζες αυτές θα ρίξουν χρήμα στην αγορά, δηλαδή θα χορηγήσουν δάνεια. Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζεται καν να φύγει η χώρα από το ευρώ και μόνο έτσι θα έρθει οικονομική ανάπτυξη. Ανάπτυξη θα έρθει μόνο με τη χρηματοδότηση και αναζωογόνηση της κοινωνικής βάσης. Ανάπτυξη δεν πρόκειται να γίνει από υπερεθνικές εταιρίες που σε συνεργασία με τις κατά τόπους παρασιτικές ελίτ, μόνος στόχος τους είναι η λεηλασία του τοπικού πλούτου.
Ποιος όμως δεν επιτρέπει τη χορήγηση ρευστότητας στην ελληνική αγορά, αλλά θέλει να εξοντώσει τον ελληνικό λαό και να λεηλατήσει τη χώρα;
Πέτρος  Χασάπης