Κύπρος: 95.000 Τουρκοκύπριοι και πλέον στους εκλογικούς καταλόγους

Περισσότεροι από 95.000 Τουρκοκύπριοι θα εγγραφούν αυτόματα στους εκλογικούς
καταλόγους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκτώντας έτσι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Τη σημαντική απόφαση έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο εστάλη στη Βουλή.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το νομοσχέδιο προβλέπει την αυτόματη εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τις ευρωεκλογές όλων των πολιτών της Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων οι οποίοι διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και έχουν αποκτήσει δελτίο ταυτότητας το οποίο έχει εκδοθεί από τις νόμιμες Αρχές της Κύπρου.

Σημειώνεται πως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, οι Τουρκοκύπριοι που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε εκλογική διαδικασία έπρεπε να υποβάλουν έντυπη αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. Η απόφαση έχει σαφείς πολιτικές προεκτάσεις καθώς το ψευδοκράτος διεκδικεί να εκλέξει εκείνο με τις δικές του διαδικασίες τους δύο από τους έξι ευρωβουλευτές που στέλνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Κυπριακή Δημοκρατία. Από καιρού εις καιρόν μάλιστα το φιλοτουρκικό λόμπι στις Βρυξέλλες εγείρει το θέμα αλλά χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα, αφού η Ένωση δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος. Και στο Ευρωκοινοβούλιο ακούγονται μεμονωμένες φωνές υπέρ της χωριστής εκπροσώπησης των Τουρκοκυπρίων.

Η αλλαγή της νομοθεσίας κατοχυρώνει τη δυνατότητα των Τουρκοκυπρίων να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία είτε ως ψηφοφόροι είτε ως υποψήφιοι. Πάντως, υπό το προηγούμενο καθεστώς, όταν δηλαδή απαιτούνταν υποβολή έντυπης αίτησης, η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε εκλογές ήταν μάλλον πενιχρή. Το στοίχημα είναι τι θα συμβεί τώρα στις ευρωεκλογές.

Η αλλαγή της νομοθεσίας συνέπεσε με την υποβολή της πρώτης υποψηφιότητας για τις ευρωεκλογές από Τουρκοκύπριο. Πρόκειται για τον αρθρογράφο Σενέρ Λεβέντ ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μέσα από τη στήλη που διατηρεί στην εφημερίδα «Αφρίκα».

«Ναι, είμαι υποψήφιος. Και πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία για συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Είμαι υποψήφιος γιατί θέλω να δω πόσα έχουμε καταφέρει στο να ξεπεράσουμε το τείχος του εθνικισμού» έγραψε. (tovima)