“Βραχιολάκια” σε χλιδάτο επιχειρηματία που πούλαγε 500 ευρώ τα αιμοστατικά των 2,5 ευρώ από Τσεχία! Βίλα πολυτέλεια και Πόρσε 200.000 ευρώ

Μπορεί ένα αιμοστατικό που αγοράστηκε από την Τσεχία αντί 2,5 ευρώ να πουλήθηκε σε δημόσιο
νοσοκομείο 500 ευρώ; Και όμως μπορεί…Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι αρχές μετά από έρευνα που αφορούσε υπερκοστολογήσεις ιατρικών ειδών. Πρωταγωνιστές, ένας 55χρονος επιχειρηματίας ο οποίος συνελλήφθη και 100 δημόσια νοσοκομεία τα οποία προμήθευε. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα η ζημία που προκλήθηκε στο ελληνικό δημόσιο από υπερκοστολογήσεις, μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων , ιατρικών ειδών που ξεπερνούσαν το 241%, είναι πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι πως στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται και τουλάχιστον 100 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονταν σε κομβική θέση που αφορούσε στις προμήθειες των νοσοκομείων.
Την επιχείρηση εκτέλεσε η οικονομική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του επιχειρηματία σε πολυτελές συγκρότημα μεζονέτων στη Γλυφάδα , ενώ στο γκαράζ του υπήρχε ένα υπερπολυτελές αυτοκίνητο Φεράρι αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο επιχειρηματίας και οι τυχόν συνεργοί του , έχουν διαπράξει 4 κακουργήματα και ειδικότερα: Κατάρτιση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, απόκρυψη εισοδημάτων – φοροδιαφυγή
ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απάτη .
Όλα τα αδικήματα διώκονται με βάσει τις διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται κατά πληροφορίες ότι απο τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 ο επιχειρηματίας και νόμιμος εκπρόσωπος εταιρίας εμπορίας ιατρικών ειδών (S T Medisal εμπορία ιατρικών ειδών) “παρέστησε ψευδώς σε διοικήσεις νοσοκομειων και υπαλλήλους αρμόδιους για τις προμήθειες, (π.χ Ευαγγελισμός, Θριάσειο, Παίδων Πεντέλη, Παπαγεωργίου , Ιπποκράτειο κλπ σε όλη την Ελλάδα) πως τα είδη που τους προμήθευε είχαν αγοραστεί από Κυπριακή εταιρία (Praxis Company) στις τιμές που αναγράφονται στα τιμολόγια και πως έπρεπε να ενσωματωθεί στην τελική τιμή και το κέρδος του(!!!)….Στην πραγματικότητα – λέει το κατηγοτήριο- “τα ιατρικά είδη δεν είχαν αγοραστεί με την μεσολάβηση της Κυπριακής εταιρίας, η οποία συστάθηκε για να έχει μοναδικό πελάτη την εταιρία του κατηγορούμενου, αλλά απευθείας από τις προμηθεύτριες εταιρίες του εξωτερικού. Με αυτό τον τρόπο ο κατηγορούμενος αγόραζε τα ιατρικά είδη σε τιμές 241% χαμηλότερη από αυτή που εμφάνιζε στα τιμολόγια – δήθεν-αγοράς απο την Κυπριακή εταιρία”. Χαρακτηριστικό είναι ότι , η οικονομική αστυνομία, φέρεται να βρηκε στον υπολογιστή του έναν σκληρό δίσκο όπου υπάρχουν όλα τα τιμολόγια σε ψηφιακή μορφή και ειδικό λογισμικό που έκανε τις υπερ-τιμολογήσεις. Εντοπίστηκαν δε σύμφωνα με πληροφορίες 380 τιμολόγια που θεωρούνται πλαστά και εικονικά, αξίας περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ για τις “αγορές των ιατρικών ειδών απο την Κυπριακή εταιρία”, τα οποία υπολογίζονται ότι κόστισαν στον ίδιο μόλις 8,5 εκατομμύρια(!!!).
Μαρία Ζαχαροπούλου http://www.makeleio.gr