Οι λύσεις που συμφωνήθηκαν για ΜΗΣΥΦΑ, γάλα και ψωμί

Σε συμβιβαστικές λύσεις για τις περισσότερες συστάσεις που
περιελάμβανε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ κατέληξαν, μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, κυβέρνηση και τρόικα. Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, τι προβλέπει η συμφωνία των δύο πλευρών.
Για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής
Η πώλησή τους θα επιτρέπεται ελεύθερα και στα σούπερ-μάρκετ
Για τα υπόλοιπα σκευάσματα, η πώλησή τους θα επιτρέπεται, δοκιμαστικά, μόνο στα φαρμακεία, αλλά με απελευθέρωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως οι τιμές πέφτουν, τότε η εν λόγω ρύθμιση θα μονιμοποιηθεί.
Για τις άδειες των φαρμακείων
Ιδιώτες που δεν είναι φαρμακοποιοί δεν θα έχουν δικαίωμα να ανοίγουν φαρμακείο, όμως θα μπορούν να κατέχουν ελεύθερο ποσοστό συνιδιοκτησίας (πχ ως χρηματοδότες).
Για το γάλα
Στις συσκευασίες του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης θα μπορούν να αναγράφονται οι χαρακτηρισμοί «φρέσκο» ή «νωπό».
Η διατηρησιμότητα θα είναι είτε 5 ημέρες (όπως ισχύει σήμερα), είτε 7 ημέρες, είτε 9 ημέρες, ανάλογα με τον τρόπο παστερίωσης της εκάστοτε βιομηχανίας.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε την υιοθέτηση ενός νέου προϊόντος, του γάλακτος «ημέρας», που θα έχει διατηρησιμότητα 2 μέρες.
Για τα βιβλία
Απελευθερώνεται πλήρως η τιμή της πρώτης έκδοσης των μη λογοτεχνικών έργων, καθώς και το καθεστώς εκπτώσεων που τα αφορά.
Για τα λογοτεχνήματα, παραμένει η «κλειδωμένη» η τιμή της πρώτης έκδοσης, αλλά απελευθερώνεται για όλες τις επακόλουθες εκδόσεις.
Για το ψωμί
Το ψωμί θα πωλείται πλέον με το ζύγι, και το όνομα «φούρνος» θα μπορεί να δίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης ψωμιού.
Για το λάδι
Οι προτάσεις για το προσμίξεις στο λάδι δεν πρόκειται να υιοθετηθούν.
(skai)