Μετατρέπουν τους ιδιοκτήτες κατοικιών σε ενοικιαστές...

Με τις «ρυθμίσεις» για τα κόκκινα δάνεια ανοίγει ο δρόμος για την
μετατροπή των ιδιοκτητών κατοικιών σε ενοικιαστές και για μεταβίβαση των δανείων από τις τράπεζες σε ξένα ή εγχώρια funds.

Σύμφωνα με...
ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα «Η Αυγή», με τις νέες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια ανοίγει ο δρόμος για έξωση δανειοληπτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς τις τράπεζες και τελικά τον εκπλειστηριασμό των σπιτιών. «Παρότι η ρύθμιση –στο παλίσιο της ΤτΕ» όπως αναφέρει η εφημερίδα, «θα εξειδικευθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτή η «φιλοσοφία» και η στόχευσή της. ΟΙ δανειολήπτες πιέζονται ασφυκτικά επί ποινή αφαίρεσης της κυριότητας να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση προκειμένου το δάνειο από «κόκκινο» να γίνει «πράσινο» και να μη διευρυνθεί η «τρύπα» των τραπεζών. Δι’ αυτού του τρόπου, πριν από την οριστική απώλεια, οι ιδιοκτήτες θα έχουν πλήρως στραγγίξει από ρευστό και όποια άλλη περιουσία διαθέτουν».

Τύποι διευθέτησης δανείων

Οριστική διευθέτηση

α) εθελοντική παράδοση ακινήτου
Ο δανειολήπτης, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους αποπληρωμής, παραχωρεί εθελοντικά την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα. Εάν η αξία του ακινήτου είναι μικρότερη, όπως αναφέρει η «Αυγή», «πληρώνεις τη διαφορά της αξίας του ακινήτου από το υπόλοιπο του δανείου».


β) μετατροπή σε χρηματοδοτική μίσθωση
Ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα, υπογράφοντας σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Παραχωρείς το σπίτι και πληρώνεις ενοίκιο για την παραμονή σου σε αυτό.

γ) πώληση και ενοικίαση
Ο δανειολήπτης μεταβιβάσει την κυριότητα του ακινήτου είτε στην τράπεζα είτε σε τρίτο. Πρόκειται για συνδυασμό των δύο πρώτων επιλογών

δ) Μεταβίβαση/ πώληση του δανείου/ αναπροσαρμοσμένο υπόλοιπο
Η μεταβίβαση του δανείου σε άλλο ίδρυμα, πιστωτή ή χρηματοδοτικό σχήμα.

ε) Ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας
Συμφωνία που επιτρέπει σε δανειολήπτη με οικονομικές δυσκολίες που έχει υποθηκευμένη την κύρια κατοικία του ή την επαγγελματική του στέγη να την πουλήσει, αγοράζοντας νέα χαμηλότερης αξίας.

στ) Διαχείριση σε εκκαθάριση
Ορίζεται η κατάσταση στην οποία η απαίτηση του πιστωτικού ιδρύματος αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας.

ζ) Ρευστοποίηση εξασφαλίσεων
Ορίζεται η κατάσταση στην οποία η τράπεζα, έχοντας καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, εκκινεί διαδικασίες ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων για την ικανοποίηση της απαίτησής της.

η) Δικαστικές/ νομικές ενέργειες
Ορίζονται οι ενέργειες οριστικής διευθέτησης για την εκκίνηση των δικαστικών ενεργειών έναντι περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη για την κατάληψη των απαιτήσεων της τράπεζας.

Βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις

Στις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις περιλαμβάνεται η δυνατότητα των δανειοληπτών να πληρώνουν μόνο τόκους, μειώνεται το ποσό των δόσεων, παρέχεται στον δανειολήπτη προκαθορισμένη περίοδος χάριτος, δίνεται η δυνατότητα για αναβολή πληρωμής μιας δόσης του δανείου, τακτοποίηση καθυστερούμενου υπολοίπου και κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις

Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται τρόποι ρύθμισης με μόνιμη μείωση του επιτοκίου, αλλαγή τύπου επιτοκίου, παράταση διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, διαχωρισμός του δανείου σε αυτό που ο δανειολήπτης εκτιμά ότι μπορεί να αποπληρώνει και στο υπόλοιπο το οποίο θα τακτοποιηθεί μεταγενέστερα με πώληση περιουσιακών στοιχείων. Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν και μερική διαγραφή χρεών, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε οριστική διαγραφή χρέους ώστε το υπόλοιπο να μπορεί να εξυπηρετηθεί. http://nonews-news.blogspot.gr