Ή θα γίνεις υπηρέτης του συστήματος ή θα γίνεις περιθωριακός.

Σήμερα, διεθνώς επικρατεί το αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα. Είναι γνωστό πως αυτό το σύστημα δεν είναι δημοκρατία, παρά του ότι φέρει τον τίτλο «δημοκρατία». Είναι ένα έκτρωμα του Διαφωτισμού, σύμφωνα με τον κ. Κοντογιώργη. Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτό το πολιτικό σύστημα, όπως αυτό ισχύει στην Ελλάδα, έχει δύο σοβαρά μειονεκτήματα σε σχέση με το ίδιο σύστημα που ισχύει στις πολιτισμένες χώρες. Είναι ανεξέλεγκτο και κλειστό:

1)
Είναι ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ από κοινωνία και Δικαιοσύνη. Η θεσμική του κατασκευή είναι τέτοια που
αφενός δεν επιτρέπει κοινωνικές δυνάμεις να το ελέγξουν, αφετέρου η Δικαιοσύνη δεν έχει καμία δικαιοδοσία πάνω του, παρά μόνο σε όση έκταση επιθυμεί το ίδιο, σε ένα υποτυπώδη αυτοέλεγχο.
2) Είναι ΚΛΕΙΣΤΟ (και επομένως αναγκαστικά και διαπλεκόμενο), δηλαδή ελέγχονται απόλυτα από τις ηγετικές ελίτ και προωθούνται μόνο οι κληρονόμοι και οι αρεστοί του συστήματος. Ανήσυχοι και ικανοί, πλην όμως ανεξέλεγκτοι πολίτες, που δονούνται από επιθυμία να δοκιμαστούν και να προσφέρουν στον πολιτικό στίβο, δεν βρίσκουν διέξοδο στην Ελλάδα. Καταπιέζονται, κρύβουν τις ικανότητές τους για να μην προκαλούν, καταπνίγουν τις επιθυμίες τους και αναγκάζονται να προσκυνήσουν τους αφέντες του συστήματος ή να καταστούν περιθωριακοί.

Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε πιο πολλά για τη δημοκρατία, αλλά, αν έστω δεν διορθώσουμε αυτές τις δύο κακοδαιμονίες του ελληνικού αντιπροσωπευτικού πολιτικού συστήματος, ώστε να βρουν διέξοδο οι ικανότητες των Ελλήνων, η χώρα δεν έχει μέλλον. Ας το καταλάβουμε επιτέλους. http://hassapis-peter.blogspot.gr/?view=classic