Βαρύ το τίμημα για Ελλάδα-Κύπρο από τον πόλεμο των κυρώσεων και αντικυρώσεων.

Βαρύ πλήγμα θα δεχτούν Ευρώπη και Ρωσία, από τις Δυτικές κυρώσεις και τις ρωσικές αντι-κυρώσεις. Από 100 δις. ευρώ θα χάσει η κάθε πλευρά. Στην Ευρώπη, στο στόχαστρο θα βρεθούν οι χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων Ελλάδα και Κύπρος.
Το “ευρωπαϊκό κουαρτέτο” που θα πληγεί περισσότερο από τις κυρώσεις
στον ρωσικό Τραπεζικό τομέα, είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Αγγλία, η Γερμανία, η Φιλανδία και η Κύπρος. Η τελευταία, εκτιμούν παρατηρητές στη Μόσχα αλλά και ειδικοί από την  Ευρώπη που μιλούν στα ρωσικά ΜΜΕ, αλλά στις χώρες τους συνήθως αγνοούνται (!), μπορεί να δεχτεί συντριπτικό πλήγμα, χωρίς να έχει ακόμα βγει από το "νοκ-ντάουν" του Μαρτίου 2013, από το "αλληλέγγυο" Γιουρογκρούπ!
Συνολικά, εκτιμούν πως, εάν υλοποιηθεί το σύνολο των κυρώσεων που έχει ανακοινωθεί εις βάρος της Ρωσίας, οι απώλειες θα ξεπεράσουν τα 100 δις ευρώ για την κάθε πλευρά. Από την ευρωπαϊκή πλευρά, εκτός από τις τέσσερις προαναφερόμενες χώρες, η κατάσταση θα επιδεινωθεί "σε χώρες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έλλειψη ποικιλίας τομέων ανάπτυξης, κυρίως χώρες του ευρωπαϊκού Νότου". Αμφιβάλλει κανείς ότι στο πλαίσιο αυτής της “φωτογραφικής” εκτίμησης είναι και η Ελλάδα;
“Καμπανάκι” για τα αγροτικά προϊόντα
Εννοείται ότι στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, η Μόσχα θα ανταπαντήσει με αντι-κυρώσεις. Ηδη, μια πρόγευση προς αυτή την κατεύθυνση δίδει η είδηση ότι η Μόσχα προτίθεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να απαγορεύσει τις εισαγωγές φρούτων από την Ε.Ε. με το "καμπανάκι" να κτυπάει -κυρίως και προς το παρόν- για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Μια είδηση που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των Ελλήνων επαγγελματιών που δουλεύουν με τη Ρωσία. “Αν γίνει αυτό, οι ροδακινοπαραγωγοί μας είναι τελειωμένοι”, είπε Ελληνας έμπορος - εξαγωγέας στη Ρωσία, μόλις το πληροφορήθηκε.
Πηγή: rbth