Βέροια: Συνελήφθη 72χρονος που κατείχε ολόκληρο αρχαιολογικό θησαυρό

Νομίσματα και κοσμήματα διαφόρων εποχών έκρυβε στο σπίτι του ένας 72χρονος, σε χωριό της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε σημαντικός οπλισμός, αποτελούμενος από πιστόλια, περίστροφα, κυνηγητικές καραμπίνες.
 
Ο 72χρονος, που έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις Αρχές για αρχαιοκαπηλία, συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, παράνομη οπλοκατοχή και υπεξαίρεση.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, κατασχέθηκαν 1.061 χάλκινα νομίσματα και 30 ακόμη ασημένια νομίσματα, που στην συντριπτική πλειονότητά τους ανήκουν στην ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική εποχή. 
 
Ακόμη βρέθηκαν κοσμήματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής και ειδικότερα 16 χάλκινα δαχτυλίδια, ένα λίθινο δαχτυλίδι, ένας χάλκινος σταυρός, ένα χάλκινο βραχιόλι και δεκάδες άλλα αντικείμενα της ίδιας περιόδου, ενώ ο αρχαιολογικός «θησαυρός» περιελάμβανε επιπλέον χάλκινα μικροαντικείμενα ελληνιστικών χρόνων έως τη σύγχρονη εποχή.
 
Η «συλλογή» των όπλων περιελάμβανε ένα πολεμικό τυφέκιο, επτά πιστόλια διαφόρων διαμετρημάτων με 8 γεμιστήρες, έξι περίστροφα, δύο κυνηγετικές καραμπίνες και δεκάδες φυσίγγια. Ακόμη, στο σπίτι του βρέθηκαν 15 ανιχνευτές μετάλλων, έντεκα αυτοσχέδιες ράβδοι ανίχνευσης μετάλλων, δύο ακουστικά ανίχνευσης μετάλλων, δύο διόπτρες, μία πυξίδα και δύο αντιασφυξιογόνες μάσκες.
 
Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα εξετάστηκαν από αρμόδιους αρχαιολόγους της ΙΖ΄ Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της 11ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». 
 
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Ημαθίας.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr