Πόσοι βουλευτές απαιτούνται για εκλογή ΠτΔ; 180 ή μπορεί και λιγότεροι;

Κατά ένα περίεργο τρόπο, πλανάται αυτές τις μέρες στην ατμόσφαιρα η αμφιβολία, για το εάν τελικά απαιτούνται όντως 180 ψήφοι για την εκλογή του ΠτΔ ή μπορεί η εκλογή να γίνει και με λιγότερες ψήφους; Δεν γνωρίζουμε ποιοι και γιατί διακινούν αυτή την αμφιβολία, αλλά σίγουρα απευθύνονται σε ηλίθιους και σε εκείνους που δεν γνωρίζουν το Σύνταγμα, οι οποίοι δυστυχώς δεν είναι και λίγοι.
Όλη αυτή η φημολογία βασίζεται πάνω στο ότι το Σύνταγμα
δεν μιλάει για 180 βουλευτές, αλλά για τα 3/5 στην τρίτη ψηφοφορία. Επομένως κάποιοι αναρωτούνται αν θα προσμετρηθούν και οι βουλευτές που θα είναι απόντες και κυρίως αυτοί που είναι φυλακισμένοι. Τα πράγματα όμως είναι απόλυτα ξεκάθαρα.
Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3 του Συντάγματος: «Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών»
Επομένως, για να το κλείσουμε οριστικά το θέμα, απαιτούνται τα 3/5 (180) του όλου αριθμού των βουλευτών (300), ανεξάρτητα αν υπάρχουν απόντες, φυλακισμένοι, ασθενείς, απέχοντες κ.λ.π. Δεν υπάρχει λοιπόν περίπτωση να εκλεγεί ΠτΔ κάποιος που δεν θα έχει συγκεντρώσει 180 θετικές ψήφους στο πρόσωπό του. Τελεία και παύλα.
ΥΓ. Αυτή τη στιγμή οι προφυλακισμένοι βουλευτές της ΧΑ δεν έχουν απολέσει τη βουλευτική τους ιδιότητα, οπότε και η ελληνική Βουλή διαθέτει 300 βουλευτές. Ενδεχομένως όμως, μέχρι τότε που γίνει η ψηφοφορία για ΠτΔ, να έχουν καταδικαστεί οι βουλευτές της ΧΑ και να τους έχουν αφαιρεθεί τα πολιτικά δικαιώματα, οπότε θα απολέσουν και την βουλευτική ιδιότητα. Όμως θα έρθουν οι επιλαχόντες στη θέση τους, οπότε και πάλι η Βουλή θα έχει 300 βουλευτές. http://hassapis-peter.blogspot.gr/