Προς τρίμηνη παράταση Μνημονίου με ρήτρα κάλυψης ελλειμμάτων

Τον επώδυνο συμβιβασμό της ελληνικής κυβέρνησης με την
Τρόικα αναμένεται να σηματοδοτήσει η αποψινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων των χωρών μελών της Ευρωζώνης δηλαδή που προετοιμάζουν το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.




Σύμφωνα με πληροφορίες, η ώρα του συμβιβασμού ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές φτάνει. Μετά την κορύφωση των τριών τελευταίων ημερών, τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι τα μέτρα που ζητά η Τρόικα είναι καταστροφικά και την απόρριψη από τους πιστωτές των προτάσεων της ελληνικής πλευράς, φαίνεται ότι τις τελευταίες ώρες έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις η οποία -εκτός απροόπτου- θα επισημοποιηθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας αναμένεται να αρχίσουν να επιστρέφουν στην Αθήνα από την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να έχει οριστικοποιηθεί η φόρμουλα για την επίτευξη του συμβιβασμού μέχρι τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, οπότε συγκαλείται το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης.

Ο συμβιβασμός «ενσωματώνει» την επιμονή της Τρόικας ότι το 2015 η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα λόγω του δημοσιονομικού κενού και την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει και να επιβάλλει πρόσθετα μέτρα που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο μισθούς και συντάξεις, επιβαρύνοντας τους Έλληνες πολίτες.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, ο συμβιβασμός που εικάζεται ότι θα σχηματοποιηθεί τις επόμενες μέρες και αναμένεται να επισημοποιηθεί μέχρι την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου θα εδράζεται σε δύο πυλώνες:

1. Θα συμφωνηθούν ρήτρες που θα προβλέπουν αυτόματες ρυθμίσεις για την κάλυψη των ελλειμμάτων σε περίπτωση που υπάρχει υστέρηση στα έσοδα και δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του προϋπολογισμού.
2. Το Μνημόνιο φαίνεται ότι θα παραταθεί για ένα τρίμηνο, δηλαδή μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2015. Η τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος (ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2014) για διάστημα τριών μηνών δεν θα συνεπάγεται την εκταμίευση επιπλέον πόρων στην Ελλάδα πέραν της προβλεπόμενης δόσης των 1,8 δισ.ευρώ με την οποία ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση από το τρέχον πρόγραμμα.

Με την συνέχιση συνέχιση της εφαρμογής του Μνημονίου για το πρώτο τρίμηνο του 2015 επιχειρείται να καλυφθεί το διάστημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που ενδέχεται να προκληθούν πολιτικές αναταράξεις, κάτι που -εάν επιβεβαιωθεί, ίσως επιφέρει και οικονομικές περιπλοκές.

Η συνέχιση της εφαρμογής του Μνημονίου μέχρι να εκλεγεί νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας καλύπτει και τις ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης να δείξει προς την εσωτερική κοινή γνώμη ότι ο στόχος της εξόδου από το Μνημόνιο επιτυγχάνεται αλλά και τους δανειστές που επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας, ή την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών για να αναδειχθεί ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια

Οι δύο βασικές παράμετροι του συμβιβασμού μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας βρίσκονται προ των πυλών. Στο αποψινό EuroWorking Group αναμένεται να οριστικοποιηθεί η φόρμουλα για την επίτευξη του συμβιβασμού, σταδιακά μέχρι την Κυριακή θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας και την Δευτέρα στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να ανακοινωθεί το περίγραμμα της συμφωνίας. http://www.protothema.gr