Bild: Μυστική συμφωνία Γιούνκερ - ΣΥΡΙΖΑ;

«Δεν είναι τυχαίο ότι οι απόψεις του προέδρου της Κομισιόν για την
Τρόικα αλλά και το ελληνικό χρέος ταυτίζονται με αυτές των Ελλήνων», λέει η γερμανική εφημερίδα
«Μυστική συμφωνία Γιούνκερ με τη νέα ριζοσπαστική κυβέρνηση της Ελλάδας;», αναρωτιέται η γερμανική εφημερίδα Bild στην ιστοσελίδα της, επισημαίνοντας πως δεν είναι τυχαίο ότι οι απόψεις του προέδρου της Κομισιόν για την Τρόικα αλλά και το ελληνικό χρέος ταυτίζονται με αυτές των Ελλήνων.
«Αυτό συμβαίνει για συγκεκριμένους λόγους», αναφέρει η Bild, αποδίδοντας την «χαλαρή» στάση του επικεφαλής της Κομισιόν απέναντι στην κυβέρνηση των Αθηνών στο σκάνδαλο φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο, το επονομαζόμενο «Luxleaks», που τον βαραίνει.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιούνκερ ασπάζεται της δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, περί κατάργησης της Τρόικας, την πολιτική της οποίας χαρακτήρισε ως αντιευρωπαϊκή. Εκτός από την κατάργηση της τρόικας, ο Γιούνκερ αποκλείει και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Η ελαστική στάση του Γιούνκερ απέναντι στην Ελλάδα εξηγείται ως εξής, με βάση το σκεπτικό της Bild: Ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να ικανοποιήσει τους Ευρω-Σοσιαλιστές που ζητούν εδώ και καιρό μεγαλύτερη ευελιξία στο «Σύμφωνο Σταθερότητας».
«Ο Γιούνκερ», αναφέρει η Bild, «χρειάζεται επειγόντως αυτή τη στήριξη καθώς το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής για την διερεύνηση του σκανδάλου φοροαποφυγής κολοσσών με την διευκόλυνση του Λουξεμβούργου τα χρόνια της θητείας του Γιούνκερ. Το σκεπτικό του Γιούνκερ, λοιπόν, είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας τον χρειάζεται αλλά και ο Γιούνκερ χρειάζεται τον Τσίπρα. Έτσι είναι πρόθυμος να ικανοποιήσει τους Σοσιαλιστές και από την άλλη, να μην δυσαρεστήσει τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης».
(tanea)