Οι αλλεργίες είναι φαινόμενο του πολιτισμού μας

Την άνοιξη ο αλλεργικός κίνδυνος αυξάνεται κατακόρυφα εξαιτίας της
γύρης και της άνθισης του πλατάνου και της σημύδας, όπως αναφέρει το Εθνικό Δίκτυο Αεροβιολογικού Ελέγχου της Γαλλίας, το οποίο αναλύει το περιεχόμενο της γύρης στον αέρα.
Τα συμπτώματα αλλεργίας που προκύπτουν από την γύρη επιδεινώνονται από την μόλυνση του αέρα. Ο γιατρός Pierrick Hordé, συγγραφέας του βιβλίου «Το Μαύρο Βιβλίο των αλλεργιών» προβλέπει ότι το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού θα υποφέρει από αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες ως το 2050.
«Μπορούμε να μιλήσουμε για σύγχρονη επιδημεία. Νέες στατιστικές κάνουν λόγο για 150 εκατομμύρια Ευρωπαίους που πάσχουν από αλλεργίες και θα φθάσουν τα 300 εκατομμύρια ως το 2025, δηλαδή ένας Ευρωπαίος στους δύο.
Ως το 1970 δεν μιλούσαμε για αλλεργίες. Τώρα, έγινε ένα φαινόμενο του πολιτισμού μας. Η εξήγηση βρίσκεται εν μέρει στον τρόπο που ζούμε, ο οποίος άλλαξε δραματικά τα τελευταία 40 χρόνια. Εξηγείται επίσης από τις σύγχρονες κατοικίες, την διατροφή, την ατμοσφαιρική μόλυνση και τα χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Τα αποτελέσματα των αλλεργιών είναι πολύ επικίνδυνα και μπορεί να φέρουν ρινίτιδα, άσθμα και εκζέματα. Οι αλλεργικές ρινίτιδες, επίσης, μπορεί μια φορά στις δύο να μετατραπούν σε άσθμα και η συμβουλή του γιατρού είναι πολύτιμη.
iefimerida