Μύθοι και πραγματικότητα για την καφεΐνη

Παρά το γεγονός ότι απολαμβάνουμε τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, σε όλο τον κόσμο, για αιώνες, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με αυτό το κοινό συστατικό τροφίμων. Το flowmagazine.gr εξετάζει μερικούς από τους πιο κοινούς μύθους σχετικά με την καφεΐνη.

Μύθος

Η καφεΐνη είναι εθιστική.

Πραγματικότητα

Ο όρος «εθισμός» αναφέρεται σε μια ισχυρή εξάρτηση από ουσίες που χαρακτηρίζεται από σοβαρά συμπτώματα στέρησης, ανοχής σε μια συγκεκριμένη δόση και απώλεια του ελέγχου. Τοξικομανείς έχουν την τάση να εμφανίζουν αντικοινωνική συμπεριφορά ή ακόμα και διαπράττουν εγκλήματα. Οι καταναλωτές των καφεϊνούχων ποτών δεν εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή.

Μύθος

Οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη.

Πραγματικότητα

Οι έγκυες μπορούν να καταναλώνουν καφεΐνη, αλλά με μέτρο. Για εκείνες που απολαμβάνουν το τσάι και τον καφέ τους, οι μέτριες ποσότητες καφέ ημερησίως δεν έχουν αρνητικές συνέπειες στην έκβαση της εγκυμοσύνης ή την υγεία του βρέφους.

Μύθος

Η καφεΐνη είναι παράγοντας για πάθηση της οστεοπόρωσης.

Πραγματικότητα

Οι παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση είναι η ανεπαρκής διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη, το κάπνισμα, η έναρξη της εμμηνόπαυσης, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, το χαμηλό σωματικό βάρος και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Παρ ‘όλα αυτά, η καφεΐνη προκαλεί μια μικρή απώλεια ασβεστίου. Για το λόγο αυτό, οι διαιτολόγοι συνιστούν οι γυναίκες να πίνουν τον καφέ τους με προσθήκη γάλακτος.

Μύθος

Η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πραγματικότητα

Οι επιστήμονες σήμερα συμφωνούν ότι η τακτική χρήση καφεΐνης έχει ελάχιστη ή καθόλου επίδραση στην αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης ή κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Μύθος

Η καφεΐνη προκαλεί καρκίνο.

Πραγματικότητα

Σημαντικά επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η καφεΐνη δεν είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο.

Μύθος

Η καφεΐνη επηρεάζει αρνητικά την υγεία των παιδιών.

Πραγματικότητα

Τα παιδιά συνήθως καταναλώνουν πολύ λιγότερη καφεΐνη από ό, τι οι ενήλικες, δεδομένου ότι τα αναψυκτικά και το τσάι είναι οι κύριες πηγές τους σε καφεΐνη. Τα παιδιά γενικά έχουν την ίδια ικανότητα να επεξεργάζονται την καφεΐνη ως ενήλικες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες, δεν έχουν αρνητική επίδραση στα παιδιά.

Μύθος

Η καφεΐνη δεν έχει οφέλη για την υγεία.

Πραγματικότητα

Υπάρχουν οφέλη για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση καφεΐνης. Πολλά καφεϊνούχα ποτά, ειδικότερα το τσάι και πρόσφατα ο καφές, περιέχουν αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να έχουν σχέση την υγεία της καρδιάς και την πρόληψη του καρκίνου. Η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα επαγρύπνησης και προσοχής. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση αλλεργικών αντιδράσεων, λόγω της ικανότητάς της να μειώνει τη συγκέντρωση της ισταμίνης.

[flowmagazine.gr]