Reuters: Γιατί το Grexit δεν συμφέρει ΕΚΤ και Γερμανία.

“Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε απώλειες
δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για την ΕΚΤ, αλλά και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες”, αναφέρεται χαρακτηριστικά και συνεχίζει το δημοσίευμα: “Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε μία τεράστια μαύρη τρύπα στα ταμεία, τόσο της ΕΚΤ, όσο και των χωρών της Ευρωζώνης”.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη “τρύπα” θα λειτουργήσει
επιβαρυντικά στο ελληνικό χρέος των 320 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά η αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις έχει παρακινήσει την ΕΚΤ να εξετάσει τον αντίκτυπο πιθανού Grexit και να αποκαλύψει έναν πιθανότατα αρκετά μεγάλο λογαριασμό για την κεντρική τράπεζα.
“Σε περίπτωση εξόδου μίας χώρας από την Ευρωζώνη, οι υπόλοιπες πρέπει να απορροφήσουν το κόστος”, υποστηρίζει ο Στ. Ζένιος, μέλος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
“Αυτοί που μένουν πίσω καλούνται να διαχειριστούν τα μεγαλύτερα βάρη”, προσθέτει χαρακτηριστικά και διερωτάται εάν χώρες, όπως η Ιταλία και Ισπανία, διαθέτουν τη δυναμική και την ευχέρεια να απορροφήσουν αυτές τις “τρύπες”.
Ο Μάριο Ντράγκι πρόσφατα, συνεχίζει το Reuters, παραδέχθηκε πως η ΕΚΤ διαθέτει ελληνικά ομόλογα αξίας άνω των 104 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, στο οποίο περιλαμβάνονται τα 38 δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και από τον ELA της ΤτΕ ΕΛΛ -2,14%, αυξάνεται διαρκώς.
Ωστόσο το νούμερο αυτό δεν αντανακλά το πραγματικό μέγεθος της έκθεσης της ΕΚΤ στην Ελλάδα. Σε περίπτωση χρεοκοπίας θα υπάρξει ένα πλήγμα από την “υπερβολική έκθεση” (ovedraft) της Eλλάδας στο ευρωσύστημα μέσω του συστήματος πληρωμών “Target 2″.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής το ακριβές μέγεθος του ρίσκου για την ΕΚΤ δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί, καθώς η απόσυρση της στήριξης στην Ελλάδα θα εγείρει μια σειρά από νομικά ζητήματα που θα χρειαστεί χρόνια να απαντηθούν, σημειώνεται στην ανάλυση του Reuters.
Πηγή: Reuters via news247
Από:  papaioannou-giannis.net