Ο Βαρουφάκης, οι “κόκκινες γραμμές” και το… Κούγκι!

Συνέντευξη στην ertopen παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων, τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης αλλά και το ενδεχόμενο ρήξης.
“Καμία κόκκινη γραμμή δεν έχει πατηθεί”, δήλωσε
ο υπουργός και τόνισε: «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για μία συμφωνία. Όταν θα διαμορφωθεί αυτή, τότε θα πάμε στα όργανα (σ.σ. κομματικά) και θα πούμε “συμφωνούμε;” Αν όχι, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Αν ναι, τότε είναι συλλογική ευθύνη”.
Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «μου αρέσει η έντονη αντιπαράθεση. Ο κόσμος μας βλέπει ενωμένους με τις διαφωνίες μας. Ως διαπραγματευτής θέλω ένα κόμμα που να με ελέγχει και να με εγκαλεί. Αυτό είναι απαραίτητο σε μία διαπραγμάτευση γιατί οι ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονται».
Σημείωσε, δε, ότι στη διαπραγμάτευση δεν πας για την ρήξη. «Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός. Δεν έχουμε τα όπλα για να επιβάλουμε τις θέσεις μας. Αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί» είπε ο κ. Βαρουφάκης. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό.
Απαντώντας σε όσους του λένε να πάει σε ρήξη με τους δανειστές ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν εξελέγην για αυτό», ενώ απαντώντας σε εκείνους που του λένε να κλείσει τη συμφωνία αναφέρει ότι «δεν εξελέγην για να εφαρμόσω το e-mail Χαρδούβελη». Ο κόσμος μας εξέλεξε για να δεχτούμε το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης επισήμανε.
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αναφορά του υπουργού στο Κούγκι. «Δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι; Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «δεν ντρέπομαι για την ιστορία του Κουγκίου». Πάντως, σημείωσε ότι «το θέμα είναι να μη χρειαστεί να γίνει Κούγκι».
Πηγή:  ysterografa.gr