«Νάρκη» Σόιμπλε: Πιθανός ο έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα

Πιθανό σενάριο θεωρεί την επιβολή ελέγχων στην κίνηση
κεφαλαίων στην Ελλάδα με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί κατά τη συζήτησή του με τον Αμερικανό καθηγητή οικονομικών Κένεθ Ρόγκοφ, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο Πέμπτη στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Η απόφαση για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε χώρας μέλους, απάντησε ο Γερμανός υπουργός όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί πιθανή μια τέτοια εξέλιξη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών ο Ρόγκοφ πρότεινε η Ελλάδα να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για πέντε ή δέκα χρόνια, ώστε να εξυγιάνει την οικονομία της. Με αυτό τον τρόπο εκ των πραγμάτων ένα ευρώ στην Ελλάδα θα έχει μικρότερη αξία από ένα ευρώ στη Γερμανία ή τη Γαλλία. Γι' αυτό τον λόγο τέτοιου είδους μέτρα είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα.
Ανεξάρτητα από το ζήτημα του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, ο Σόιμπλε ζητεί στην αυριανή του συνέντευξη από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στην νομισματική ένωση.
«Έχουμε πει ότι θα σας βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να σταθείτε ξανά στα πόδια σας οικονομικά. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση (της Ελλάδας) λέει: “Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα”. Αυτά τα δύο δεν γίνονται», υπογράμμισε ο Σόιμπλε. http://www.imerisia.gr