ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΦΙΝΑΛΕ: Κακή συμφωνία προ των πυλών για να σωθεί η χώρα;

Αμέσως μετά τη συμφωνία, εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί, αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις… Σε πολλά ταμπλό συνεχίζει να παίζει –και, μάλιστα, με υψηλό ρίσκο– ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες και τους εκπροσώπους των θεσμών παίζει εξαντλητικό διπλωματικό πόκερ προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους κατά το δυνατόν λιγότερο σκληρούς όρους, που να περιλαμβάνει λύση για το χρέος αλλά και να προσφέρει αναπτυξιακή διέξοδο στην πολύχρονη κρίση. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό απορρίπτει κάθε σενάριο πρόωρων εκλογών, ενώ προσπαθεί να κρατήσει συμπαγή την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και να διατηρήσει τις ισορροπίες με τον κυβερνητικό του εταίρο.
Η ελληνική κυβέρνηση δίνει την τελευταία της μάχη απέναντι στους δανειστές, που έχουν σκληρύνει τις απαιτήσεις τους, παίζοντας το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. «Αυτό όμως που δεν αντιλαμβάνονται είναι πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι υπήρξαν φορές που το ποντίκι μετεβλήθη σε γάτα», έλεγε κυβερνητικός παράγοντας στα «Επίκαιρα». Η ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας μια ύστατη ευκαιρία για οριστική συμφωνία, κατέθεσε προς τους θεσμούς συγκεκριμένη πρόταση, σύμφωνα με την οποία:
• Δέχεται αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 11% στο 12% για να ξεπεραστούν τα αναμενόμενα έσοδα στο 1 δις ευρώ (έναντι 900 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά).
• Προτείνει αύξηση και του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 6% στο 6,5% σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση που είχε στείλει στους θεσμούς.
• Στο νέο κείμενο που εστάλη δεν είναι καταγεγραμμένη η πρόταση για ακύρωση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, την οποία όμως εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Με αυτά τα δεδομένα, η νέα κυβερνητική πρόταση για τον ΦΠΑ θα προβλέπει:
• Συντελεστή 6,5% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
• Συντελεστή 12% για εφημερίδες και περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
• Συντελεστή 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.
Έτσι όπως είναι διαμορφωμένο για την ώρα το ευρύτερο ευρωπαϊκό πεδίο, η πολιτική μοιάζει να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό. Οι προβλέψεις, ωστόσο, δεν είναι δυνατές, καθώς και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό δείχνει αδύναμο. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που πιστεύουν πως αμέσως μετά τη συμφωνία, εφόσον αυτή τελικά πραγματοποιηθεί, θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αλλάζει δυναμικά. Η τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, βέβαια, δεν πρόσθεσε κάτι καινούριο στο εσωκομματικό πεδίο, αλλά αυτή η «στασιμότητα» δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Πέμπτη 11 Ιουνίου.