Σκοτωμός στο EuroGroup για το χρέος

Σκοτωμός: Αυτή είναι η λέξη που προσδιορίζει τα όσα έγιναν στο
 Eurogroup χθες το μεσημέρι, λίγο πριν αρχίσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.
Το θέμα του ελληνικού χρέους που σχεδόν μονοπώλησε τη συνεδρίαση, ανέδειξε τις σοβαρές αντιθέσεις στους κόλπους του διευθυντηρίου, σε βαθμό «μίσους», όπως περιγράφουν στο altsantiri. gr,πηγές που έζησαν  από κοντά τα διαδραματιζόμενα.
Σόιμπλε εναντίον Μοσκοβισί, Βαρουφάκης εναντίον Σόιμπλε , Ντάισελμπλουμ εναντίον Λαγκάρντ, Σόιμπλε εναντίον Κομισιόν, και στη μέση Βαρουφάκης και Τσακαλώτος που «προκάλεσαν» τον καυγά, όταν έθεσαν το θέμα του χρέους. Όπως μεταδίδεται, υπήρξαν στιγμές που τα ουρλιαχτά ακούγονταν μέχρι έξω…
Από την αρχή της συνεδρίασης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δεν έχει παραιτηθεί από το στόχο για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, εμφανίστηκε εκνευρισμένος με την Κομισιόν, επειδή είχε σπεύσει να θεωρήσει ως βάση τις ελληνικές προτάσεις. Έτσι με την έναρξη των συνομιλιών επιχείρησε να δυναμιτίσει τα πράγματα, θέτοντας θέμα capital controls, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των του Γ.Βαρουφάκη, ο οποίος του είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος.
Οταν οι δύο Έλληνες υπουργοί έθεσαν το ζήτημα του χρέους, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, συντάχθηκε με την αναγκαιότητα να εξεταστεί το θέμα, για να εισπράξει την οργισμένη αντίδραση Σόιμπλε που του είπε ότι δεν μπορεί να θέτει το θέμα στο Eurogroup το οποίο είναι κατηγορηματικά αντίθετο.
Τότε ο Γ.Βαρουφάκης, απευθυνόμενος στην Κριστίν Λαγκάρντ τη ρώτησε αν θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αν όχι πώς μπορεί να συμμετέχει στη συνεδρίαση ενός οργάνου που πιστεύει στη βιωσιμότητά του. Η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε ότι δεν είναι βιώσιμο, με αποτέλεσμα τη σφοδρή επίθεση του Νταίσελμπλουμ εναντίον της, που την κατηγόρησε  ότι προσπαθεί να «βάλει το χρέος από το παράθυρο».  Το μόνο συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένα συμπέρασμα απόψε, αν επιμείνουμε να συζητάμε για το χρέος «, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.
Οι εργασίες του θα συνεχιστούν αύριο, οπότε και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα επικυρωθούν την επομένη, στη Σύνοδο Κορυφής. –
Κ.Α.