Guardian: Κολοσσιαία αποτυχία για την ΕΕ η ελληνική κρίση.

Τεράστια αποτυχία για τους ηγέτες της Ευρωζώνης συνιστά η ελληνική κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

«Πέντε χρόνια έπειτα από τη γέννησή του, το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης ενός κράτους θα φτάσει σε ένα
βασανιστικό τέλος την Τρίτη, αφήνοντας θεωρητικά την Ελλάδα ξεκρέμαστη και εγκαταλείποντας τη μόνη, με μία αριστερή κυβέρνηση που κατηγορεί την ελίτ της ΕΕ πως χρησιμοποίησε σκόπιμα τη χώρα ως πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού», επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα.

Μάλιστα, ο αρθρογράφος Ian Traynor, το πείραμα αποδείχθηκε καταστροφικό για την Ελλάδα αλλά συνιστά και μία κολοσσιαία αποτυχία για την Ευρώπη, αφού η ηγεσία της ΕΕ να μοιάζει σήμερα με ένα θλιβερό τσούρμο πολιτικών που «τρώγονται μεταξύ τους».

Το δημοσίευμα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις τρεις κρίσεις που εκδηλώθηκαν στην ΕΕ μέσα στις τελευταίες ημέρες: την πρώτη επίσημη συζήτηση για Brexit σε σύνοδο ηγετών, τη διαμάχη για το θέμα των προσφύγων που συρρέουν στη Γηραιά Ήπειρο και την απόρριψη του αιτήματος της Ελλάδας για παράταση του προγράμματος διάσωσης από το Eurogroup.

«Τρεις ημέρες, τρεις κρίσεις, και μια συλλογική απόδοση που εμπνέει λίγες ελπίδες ή εμπιστοσύνη για τις ικανότητες διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ», γράφει ο αρθρογράφος.

Για το ελληνικό ζήτημα, πέραν από τις αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ευρώπη, παρατηρούνται σημαντικές αντεγκλήσεις και μεταξύ των Ευρωπαίων. «Η Γαλλία λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να σωθεί, η Γερμανία λέει ότι αυτό είναι αδύνατον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αναβιώσει τη διαπραγμάτευση που είναι ήδη νεκρή. Ο Φινλανδός υπουργός οικονομικών, Άλεξ Στουμπ, προσβλέπει στην κηδεία της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαφωνεί με τους Ευρωπαίους σχετικά με τα επίπεδα του ελληνικού χρέους», γράφει ο Traynor.

Πηγή:  kontranews.gr