Marketwatch: Ξεχάστε την Ελλάδα- Η Πορτογαλία είναι η επόμενη ωρολογιακή βόμβα

Μπορεί πολλοί να υποστηρίζουν πως η Ελλάδα είναι εκείνη που
μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί μιας και δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της, ωστόσο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Marketwatch, Matthew Lynn το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης βρίσκεται λίγο πιο Δυτικά, στην Πορτογαλία.
Γιατί; Επειδή η χώρα έχει δυσβάστακτα χρέη, τα περισσότερα χρήματα είναι ξένων, και με την οικονομία να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα είναι πολύ πιθανό να χρεοκοπήσει, σχολιάζει ο αρθρογράφος.
Επίσης, οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν φέτος στην χώρα, μπορεί να εντείνουν την κρίση αποκαλύπτοντας πως η προβληματική χώρα στην ΕΕ δεν είναι μόνο η Ελλάδα, που έχει συγκεντρώσει πάνω της όλα τα φώτα.
Την περίοδο 2011-2012 τρεις χώρες της ΕΕ κήρυξαν πτώχευση. Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που βρίσκεται από τότε στην εντατική και προβλέπεται να μείνει για αρκετό διάστημα ακόμα, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος του κειμένου, με τους Έλληνες να φαίνονται πρόθυμοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν εντός Ευρωζώνης, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες δείχνουν επίσης διατεθείμενες να της προσφέρουν αρκετά χρήματα για την παραμονή της.
Η Ιρλανδία, η οποία ήταν στην χειρότερη κατάσταση από τις τρεις χώρες που χρεοκόπησαν, τώρα δείχνει σημάδια ανάκαμψης.
Όμως υπάρχει και η Πορτογαλία, αναφέρει ο Matthew Lynn, που δεν είναι στο στιλ της Ελλάδας που βρίσκεται σε μόνιμη κρίση, ωστόσο, η οικονομία της δεν φαίνεται βιώσιμη. Επιφανειακά βέβαια, φαίνεται να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με αυτή που ήταν τρία χρόνια πριν δείχνοντας πως σύντομα θα βγει από το μνημόνιο και με την οικονομία της να έχει αρχίσει να ανακάμπτει και πάλι. Το ΑΕΠ της αυξήθηκε 4% το τελευταίο τρίμηνο, αναφέρει ο αρθρογράφος.
Το πρόβλημα όμως είναι, ότι η φαινομενική αυτή ανάκαμψη στην Πορτογαλία προέρχεται από τις καταναλωτικές δαπάνες και την κυκλική άνοδο των επενδύσεων. Αλλά οι εξαγωγές εξακολουθούν να μειώνονται και η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται. Τα τελευταία στοιχεία την δείχνουν στο στο 13,7%. Το πραγματικό ζήτημα, όμως, είναι το χρέος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το πορτογαλικό ΑΕΠ έχει αναρριχηθεί στο 130% ενώ το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι το 70% αυτού ανήκει σε ξένους. Κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν υψηλό χρέος, όμως σύμφωνα με το Lynn το καλό είναι ότι εκείνων ανήκει στην εγχώρια αγορά.
Κάποτε, όλοι αυτοί οι ξένοι κάτοχοι του πορτογαλικού χρέους θα συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να διαγραφεί, τουλάχιστον εν μέρει και τότε θα υπάρξει μια άτακτη φυγή προς πώληση αυτού ενώ στη συνέχεια οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν θα μπορούσαν κάλλιστα να δώσουν το έναυσμα για το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης.
Πάντως, σε περίπτωση που τελικά καταφέρει να ανακάμψει η χώρα, τότε σίγουρα αυτό θα θεωρηθεί μεγάλη νίκη τόσο για την ΕΕ όσο και για το ΔΝΤ. Διότι, μπορεί να φαίνεται πως η πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα απέτυχε, όμως εφόσον κατάφερε να λειτουργήσει θετικά τόσο στην Ιρλανδία όσο και στην Πορτογαλία, τότε σίγουρα αυτό θα είναι κάτι πολύ θετικό για τη φήμη των δύο θεσμικών οργάνων, καταλήγει ο Lynn.
newmoney