«Τσούζει» τη Γερμανία ο αποκλεισμός των εισαγωγών από Γάλλους αγρότες

Η Γαλλία πρέπει να διασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τους αποκλεισμούς των συνόρων από γάλλους αγρότες, εξαιτίας των οποίων διαταράχθηκαν οι εισαγωγές τροφίμων αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε επίσης χθες τη Γαλλία να εγγυηθεί την ελεύθερη διακίνηση αγαθών σε όλη την Ευρώπη, μετά τους αποκλεισμούς από γάλλους αγρότες και κτηνοτρόφους των εισαγωγών προϊόντων των γερμανών και ισπανών παραγωγών, λόγω μιας διαμάχης για τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα των γάλλων αγροτών.

Οι αποκλεισμοί των συνόρων από γάλλους αγρότες που αντιτίθενται στις εισαγωγές τροφίμων από χώρες όπως η Γερμανία δεν είναι αποδεκτοί, δήλωσε ο Σμιτ στο γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk. «Είμαστε σε μια ενιαία αγορά, και αυτό πρέπει να τηρείται».

Η Γαλλία εξάγει περισσότερα αγροτικά προϊόντα από ό,τι εισάγει, πρόσθεσε ο Σμιτ. «Δεν έχω δει να παρεμποδίζονται οι εξαγωγές των γάλλων αγροτών, συνεπώς δεν θα πρέπει και αυτοί να παρεμποδίζουν τις εισαγωγές», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.

Ο Κρίστιαν Σμιτ ήταν επίσης επικριτικός απέναντι στη γαλλική κυβέρνηση που εξετάζει ένα σχέδιο προώθησης των γαλλικών τροφίμων, υπενθυμίζοντας ότι παρόμοια ιδέα είχε εξετάσει η Βρετανία πριν από μερικά χρόνια.

«Αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν συνάδουν με την ενιαία αγορά και με το πνεύμα της ενιαίας αγοράς», δήλωσε ο Σμιτ. Οι γάλλοι αγρότες θα πρέπει αντίθετα να εξετάσουν γιατί μπορεί να μην είναι ανταγωνιστικοί σε ορισμένους τομείς, πρόσθεσε επισημαίνοντας πως η γερμανική κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσει μια εκστρατεία υπέρ της προώθησης και αγοράς των γερμανικών τροφίμων. http://olympia.gr