Διατροφική βόμβα η ρύθμιση για το γάλα καταγγέλλουν οι παραγωγοί - Μέχρι 11 μέρες θα παραμένει στο ράφι το φρέσκο

Για διατροφική βόμβα των καταναλωτών κάνουν λόγο οι παραγωγοί γάλακτος, με αφορμή τη σχετική διάταξη του νέου μνημονίου προβλέπει ότι «η διάρκεια συντήρησης του θα καθορίζεται πλέον από τον παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης».

Ειδικότερα με την υφιστάμενη ρύθμιση καθορίζονταν στο νόμο ότι
"η συντήρησή του διαρκεί μέχρι και επτά ημέρες, καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε έλεγχο των αρμόδιων αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης".

Πρόκειται στην ουσία για την εφαρμογή της αρχικής σύστασης της εργαλειοθήκης 1 του ΟΟΣΑ που είχε επιχειρήσει να νομοθετηθεί από τον Κωστή Χατζηδάκη όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης, αλλά είχε συναντήσει τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συγκυβέρνησης (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ).

Με τη νέα ρύθμιση διευρύνεται σημαντικά η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος που πλέον θα μπορεί να μένει στο ράφι έως και 10-11 ημέρες, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η πραγματοποίηση εισαγωγών από τους γαλακτοβιομήχανους.

Σύμφωνα με την Ένωση Κτηνοτρόφων Ελλάδος, «η ζημιά που θα πάθει ο έλληνας κτηνοτρόφος είναι ανυπολόγιστη. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα την πόρτα στις εισαγωγές και ο κόσμος πλέον δεν θα ξέρει τι γάλα θα πίνει και τι θα δίνει στα παιδιά του. Θα έρχεται πλέον γάλα από κάθε γωνιά του πλανήτη και θα πλασάρεται ως φρέσκο.

Το γάλα από διατροφικό αγαθό θα γίνει διατροφική βόμβα για εμάς και τα παιδιά μας».

Σύμφωνα με την Ένωση το γάλα του έλληνα παραγωγού θα πάει πια στα αζήτητα ή θα αναγκαστεί να το πουλάει σε εξευτελιστικές τιμές, λόγω της πίεσης που θα δέχεται από τις εισαγωγές.

Εντελώς καταστροφικό για μας είναι αυτό το μέτρο και θα κάνουμε ό,τι προλαβαίνουμε και ό,τι περνά από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε. Ήδη από την πλευρά των κτηνοτρόφων, προγραμματίζονται κινητοποιήσεις στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συναντήσεις με αρμόδιους φορείς για να βρεθεί κάποια μέση λύση στο ζήτημα.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει και η ΠΑΣΕΓΕΣ η οποία όπως αναφέρει: είχε δίκιο τελικά ο αναπληρωτής υπουργός κ. Αποστόλου όταν σε ανακοίνωσή του στις 30.06.2015 χαρακτήριζε τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές και συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή ταφόπλακα του αγροτικού τομέα» .

Όπως αναφέρει η ΠΑΣΕΓΕΣ "αλήθεια δεν ανησυχεί κανείς τί επιπτώσεις θα έχει η απελευθέρωση αγοράς γάλακτος στις 1300 εναπομείνασες κτηνοτροφικές - γαλακτοκομικές μονάδες στη χώρα μας, όταν μάλιστα μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων ο γαλακτοκομικός τομέας στην Ε.Ε. αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση και οι τιμές έχουν κατρακυλήσει κάτω από το 0,20 ευρώ το λίτρο";
Ελένη Μπότα
Πηγή:  bankingnews.gr