Συντάξεις: Ολες οι ανατροπές - Ενα ταμείο για όλους, νέες περικοπές και στο βάθος αλλαγή στο σύστημα υπολογισμού.

Αναπόφευκτες θα είναι οι ανατροπές στο ασφαλιστικό, αμέσως μετά τις εκλογές καθώς η νέα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε αλλαγές που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο. Πρώτο και σημαντικό μέτρο η ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα για όλους τους ασφαλισμένους κάτι το οποίο θα σημάνει και αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, αλλά και των αποδοχών για τους συνταξιούχους.
Η πλευρά των δανειστών πιέζει πάνω στο παλιό σενάριο της ενοποίησης επικουρικής και κύριας σύνταξης, το οποίο ουσιαστικά
προβλέπει αναπλήρωση σε ποσοστό 70% του μισθού, δηλαδή φέρνει μείωση 10% στα σημερινά ποσά που ανεβάζουν το ποσοστό αναπλήρωσης στο 80% αν υπολογίσει κανείς ξεχωριστά κύρια και επικουρική σύνταξη.
Το σενάριο αυτό προβλέπει και ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα με μεταβατικό στάδιο τριών ταμείων, των σημερινών ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, ως το 2017.
Οσον αφορά το μίνιμουμ των συντάξεων που θα εγγυάται το κράτος, το ποσό θα υπολογίζεται με βάση το όριο της φτώχειας. Αυτό σημαίνει ότι με τα δεδομένα του 2014 μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσό 380 ευρώ, όμως με τα σημερινά δεδομένα το ποσό αυτό μπορεί να πέσει ακόμη και στα 360 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της σύνταξης από κει και πάνω θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές του καθενός ξεχωριστά, οι οποίες μάλιστα θα υπολογίζονται στο σύνολο του εργασιακού βίου και όχι με βάση την καλύτερη πενταετία και έτσι αναμένονται και νέες μειώσεις στα ποσά των συντάξεων. Η πρώτη μείωση στα ποσά των συντάξεων έρχεται από αυτόν τον μήνα με την αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας.
Αντιμέτωποι με μειώσεις κάθε μήνα θα βρεθούν ως τον Δεκέμβριο 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, καθώς η αυξημένη εισφορά 6% για ασθένεια, ήταν μόνο για τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου, χωρίς τις αναδρομικές κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οι οποίες θα επιβληθούν σε τρεις δόσεις από τις συντάξεις του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου!
Υπολογισμός
Τη χορήγηση συντάξεων με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (του ν. 3863/10) ακόμη και για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους -που διατηρούν, παρά τις τελευταίες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010- εισηγούνται μέλη της Επιτροπής «σοφών» για το νέο συνταξιοδοτικό.
Η εισήγηση αναμένεται να υποβληθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κατρούγκαλου την επόμενη εβδομάδα, με δεδομένη την προβλεπόμενη από το τρίτο μνημόνιο ενοποίηση (το 2016) «υπό την ομπρέλα» του ΙΚΑ όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης και στο πλαίσιο της αναζήτησης «ισοδύναμων» μέτρων για να «καλυφθούν» τα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες «αδικαιολόγητες» περικοπές στις συντάξεις.
Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, η εφαρμογή ενιαίου τρόπου υπολογισμού όλων των συντάξεων θα «εξαφανίσει» τα ειδικά καθεστώτα που εξακολουθούν να ισχύουν κυρίως στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών κ.α.) ύστερα από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, θα απλοποιήσει τον τρόπο απονομής των συντάξεων.
Πηγή:  imerisia.gr