Ερχεται «κούρεμα» στις υψηλές συντάξεις - Το σχέδιο για το Ασφαλιστικό

Του Γιώργου Γάτου
Η ριζική αλλαγή του Ασφαλιστικού και οι περικοπές των υψηλών συντάξεων είναι τα δύο
«ισοδύναμα» που θα προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς, για να μη μειωθούν περαιτέρω οι χαμηλές συντάξεις και το ΕΚΑΣ. Τα μέτρα αυτά προδιέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος, επανερχόμενος στο υπουργείο ύστερα από απουσία 27 ημερών λόγω της μεσολάβησης των εθνικών εκλογών.
«Σε λιγότερο από ένα μήνα θα κάνουμε όσα δεν μπόρεσε να κάνει σε 40 χρόνια το παλαιοκομματικό σύστημα», είπε ο Γ. Κατρούγκαλος, προαναγγέλλοντας:
[1] Τη δομική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με βάση το πόρισμα της Επιτροπής «σοφών», το οποίο θα δημοσιοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και θα προβλέπει «ομοιόμορφους κανόνες για όλους». «Παρά την υποτιθέμενη συνένωση των ταμείων και την απορρόφησή τους στο ΙΚΑ, ακόμη και σήμερα έχουμε 500 διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού των συντάξεων, αυτό θα το αλλάξουμε», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι το 3ο Μνημόνιο, κατόπιν δικής του εισήγησης που έγινε αποδεκτή, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αντικαταστήσει σειρά μνημονιακών υποχρεώσεων (μειώσεις συντάξεων που δεν αντιστοιχούν σε εισφορές, περιορισμό το 2016 και κατάργηση στα τέλη του 2019 του ΕΚΑΣ κ.ά.) μέσω μιας νέας μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού στη θέση του νόμου 3863/10.
[2] Το «κούρεμα» των υψηλότερων συντάξεων. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, χθες το πρωί, «ίσως να μη μπορέσουμε να αποφύγουμε τις μειώσεις κάποιων συντάξεων όσο υπάρχει η υποχρηματοδότηση των Ταμείων, όμως, θα προστατεύσουμε απολύτως τις μικρές και τις μεσαίες συντάξεις... Αυτές δεν υπάρχει περίπτωση να πειραχτούν».
Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο και, σε κάθε περίπτωση, θα περιλαμβάνουν τις ενοποιήσεις των Ταμείων και επιπλέον μέτρα (πέραν όσων ήδη έχουν ληφθεί ή παραμένουν «παγωμένα», όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος) με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το 2016.
Σε ευρωπαϊκό τραπέζι τα εργασιακά
Ρόλο... διαιτητή στην «ανοικτή» έως το τέλος του 2015 διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τις αλλαγές στα εργασιακά (συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις, απεργιακός νόμος) θα επιχειρήσει να δώσει ο Γ. Κατρούγκαλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις 12 και 13 Οκτωβρίου ο υπουργός θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις στην επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιδιώκοντας να καταστήσει ευρωπαϊκό -και όχι διμερές- το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων. Να σημειωθεί ότι για την προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς να εμπλακεί στον διάλογο το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
«Να απαλλαγεί η δημόσια διοίκηση από την κομματοκρατία»

Την ανάγκη να καταστεί η δημόσια διοίκηση «εργαλείο ανάπτυξης του τόπου», αποδεσμευμένη από κομματικές και πολιτικές εξαρτήσεις, καθώς και να παταχθεί η γραφειοκρατία επισήμαναν τόσο η νέα όσο και η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής. «Επιτέλους, να απαλλαγεί η δημόσια διοίκηση από την κομματοκρατία. Δεν είναι ο χώρος βολέματος του κομματικού στρατού. Η δημόσια διοίκηση δεν αφορά το κάθε κόμμα, αφορά την πατρίδα και την κοινωνία», τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στόχος είναι, προσέθεσε, «να σπάσουμε το καρκίνωμα της γραφειοκρατίας», διότι -όπως εξήγησε- αυτή συχνά χρησιμοποιείται ως όπλο για την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.
Ο ίδιος χρησιμοποίησε παλαιά ρήση του Γεωργίου Ράλλη ότι η δημόσια διοίκηση είναι ο «μεγάλος ασθενής» για να συμπληρώσει λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει διότι δεν μπόρεσε να γίνει το εργαλείο ουσιαστικής ανάπτυξης για τη χώρα. Τάχθηκε υπέρ της «αξιοκρατίας, της αξιοσύνης και της αξιολόγησης», αρκεί -όπως είπε- οι θεσμοί που θα επωμιστούν αυτό το έργο να μην αμφισβητούνται από κανέναν. Διαβεβαίωσε, επίσης, πως η νέα ηγεσία θα λειτουργήσει χωρίς στερεότυπα και οτιδήποτε θετικό έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, θα το χρησιμοποιήσει, ενώ κάλεσε τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Αντώνη Μανιτάκη «να δίνει λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του» για να παρέχει, ως ειδικός, συμβουλές σε κρίσιμα ζητήματα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης. Τόνισε την ανάγκη απαλλαγής του δημόσιου τομέα από τη γραφειοκρατία και την κομματικοποίηση και υποσχέθηκε ότι «δεν θα χτίσουμε από το μηδέν, αλλά θα αξιοποιήσουμε οτιδήποτε θετικό προέρχεται από οπουδήποτε».