10 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας Αξιοπρέπεια στην Ψυχική Υγεια

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου και έχει
καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την Κοινή Γνώμη για την ψυχική ασθένεια.
Η ψυχική υγεία ορίζεται από τον Π.Ο.Υ. ως μια κατάσταση ευεξίας, στην οποία κάθε άτομο αντιλαμβάνεται τη δική του δυναμική, μπορεί να ανταποκριθεί στο φυσιολογικό στρες της καθημερινότητας, έχει την δυνατότητα να δουλέψει παραγωγικά, γόνιμα και μπορεί να συνεισφέρει θετικά στην κοινωνία του.
Πέρα όμως από τους ορισμούς και τις θεωρίες, η πραγματικότητα είναι εδώ και μας προκαλεί.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ειδικοί μιλάνε για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κατάθλιψη, πλήττει παγκοσμίως περισσότερα από 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 διαφαίνεται ως δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με καταχρήσεις
Στον Ελλαδικό χώρο σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, η γενικευμένη ανασφάλεια στα εργασιακά, το απρόβλεπτο μέλλον και τα ήδη μεγάλα συσσωρευμένα προβλήματα έχουν οδηγήσει χιλιάδες συμπολίτες μας στην κατάθλιψη, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 10% με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από σοβαρές ψυχικές ασθένειες.
Σχετικά με την Αξιοπρέπεια στην Ψυχική Ασθένεια
Η αντιμετώπιση της κοινωνίας προς τους ψυχικά ασθενείς, παρά τις ουσιαστικές προσπάθειες που έχουν γίνει, δυστυχώς δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί. Μακριά από στίγματα, ταμπού και δεισιδαιμονικές σκέψεις, η ψυχική υγεία πρέπει να πάψει πια να αποτελεί αντικείμενο ειρωνίας, ντροπής και ενοχών. Η επίσημη τοποθέτηση πλέον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας είναι ότι οι ψυχικές ασθένειες αξίζουν την ίδια ανθρωποκεντρική φροντίδα με τις σωματικές.
Στόχος κάθε ατόμου, που αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας είναι να βρίσκει απαντήσεις στον τόπο διαμονής και εργασίας του, μέσα στην κοινότητα και όχι σε ασυλικού τύπου ψυχιατρικά ιδρύματα, με τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στιγματισμού, περιθωριοποίησης και αποκλεισμού.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας οι δομές της ΕΠΑΨΥ στην Λιβαδειά διοργανώνουν παράλληλες δράσεις:
Μουσική βραδιά, στον χώρο του art café Αστραδενή, την Δευτέρα 12/10 στις 19.00.
Νοσηλευτική παρέμβαση στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς (Εθνικής Αντίστασης) για ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, σακχάρου και οξυγόνου, την Τρίτη 13/10 στις 10.00.
Η Επιστημονική Υπεύθυνη
Καράλη Ελένη Κωνσταντίνα