Καλλιέργεια βοτάνων στο σπίτι

Η καλλιέργεια βοτάνων μέσα στο σπίτι, σου προσφέρει την απόλαυση να έχεις στη διάθεσή σου μυρωδικά και βότανα τόσο για το μαγείρεμα όσο
και για άλλες χρήσεις όλο τον χρόνο. Φυτά όπως η μέντα, το δενδρολίβανο, η δάφνη, το θρούμπι, η ρίγανη, ο μαϊντανός, το θυμάρι και ο βασιλικός είναι μερικά από τα πιο εύκολα φυτά για να αναπτυχτούν με αυτόν τον τρόπο.

Τεχνητός φωτισμός για την καλλιέργεια βοτάνων τον χειμώνα
Η καλλιέργεια βοτάνων σε εσωτερικό χώρο σπιτιού, για την βέλτιστη ανάπτυξη, χρειάζεται 18 ώρες φως για το βλαστικό στάδιο, από τις οποίες οι οκτώ ή και περισσότερες ώρες να είναι απευθείας από τον ήλιο ή από τεχνητό φωτισμό. Όταν τα επίπεδα του φυσικού φωτός είναι χαμηλά, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε παράλληλα τεχνητό φωτισμό . Δύο ή τρεις λαμπτήρες φθορισμού πάνω από τα φυτά σας θα αυξήσει κατά πολύ την ανάπτυξη και την απόδοσή τους. Μία άλλη εναλλακτική είναι, η χρήση μια μικρής λάμπας αλογονούχου μετάλλου η οποία θα έχει μεγαλύτερη περιοχή κάλυψης και καλύτερο φωτισμό.



Συμβουλές για τη θρέψη των βοτάνων
Έχει λεχθεί ότι μερικά βότανα αναπτύσσονται καλύτερα ή ότι πρέπει να αναπτύσσονται σε φτωχά εδάφη. Τα βότανα ξεχωρίζουν ως φυτά για τα έλαια που παράγουν. Τα πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενα βότανα συχνά αναπτύσσουν πιο γρήγορα φύλλα και στελέχη από ότι μπορούν να παράξουν αιθέρια έλαια. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι, παραδείγματος χάριν, ο βασιλικός μεγαλώνει καλύτερα σε φτωχά εδάφη ή ότι ο βασιλικός θα έχει καλύτερη γεύση εάν δεν του ρίχνετε λίπασμα. Αυτό που πραγματικά εννοείται είναι, ότι δεν πρέπει να κάνετε διαδικασίες που να προωθούν την πολύ γρήγορη ανάπτυξη του φυτού.
Ωστόσο η καλλιέργεια βοτάνων σε εσωτερικό χώρο και εκτός εδάφους αποτελεί διαφορετικό θέμα, διότι το φυτό δεν μπορεί να παραλάβει από πουθενά αλλού θρεπτικά στοιχεία εκτός από αυτά που θα προσθέσετε εσείς. Το φυτό χρειάζεται φαγητό για να αναπτυχθεί και όταν αυτό εξαντληθεί θα πρέπει να λιπάνετε. Ωστόσο όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη μαζί με τις συνήθειες ανάπτυξης των βοτάνων σας.

Μείγμα υποστρώματος για ανάπτυξη βότανων σε εσωτερικό χώρο
Για να διατηρήσετε τα αρχικά επίπεδα ανάπτυξης υπό έλεγχο, όταν καλλιεργείτε βότανα σε εσωτερικό χώρο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μείγμα υποστρώματος με αρκετά θρεπτικά στοιχεία. Ένα ικανοποιητικό υπόστρωμα είναι η τύρφη με τον περλίτη που παρασκευάζεται με την παρακάτω διαδικασία. Αναμείξτε δύο μέρη από τύρφη και ένα μέρος από περλίτη, ύστερα προσθέστε 20% περιττώματα σκουληκιών. Προσαρμόστε το Ph οποιουδήποτε μείγματος περιέχει τύρφη, προσθέτοντας δύο κουταλάκια του γλυκού υδρασβέστιο για κάθε 4,5 λίτρα μείγματος. Εναλλακτικά μπορείτε να υποκαταστήσετε την τύρφη με κοκκοφοίνικα ή βερμικουλίτη, τα οποία δεν χρειάζονται προσαρμογή του Ph. Τέλος, προσθέστε, 1 κουταλιά της σούπας φύκια για κάθε 4,5 λίτρα υποστρώματος, ώστε να ενισχύσετε το υπόστρωμα με φυτικές ορμόνες και για να παράσχετε τροφή στους ωφέλιμους μικροοργανισμούς. Χρησιμοποιήστε αυτό το μείγμα, όποτε μεταφυτεύετε σε μεγαλύτερο δοχείο.

Άρδευση και λίπανση
Για να καταλάβετε πότε πρέπει να ποτίσετε ακολουθείστε τον εξής πρακτικό κανόνα. Όποτε η ανώτερη στρώση του υποστρώματος είναι ξηρή, τότε θα πρέπει να ποτίσετε. Ένας άλλος εμπειρικός τρόπος είναι να σηκώσετε το δοχείο και να δείτε πόσο βαρύ είναι. Όταν καλλιεργείτε βότανα σε εσωτερικό μέρος πρέπει να χρησιμοποιήσετε δοχεία με οπές στη βάση τους ώστε να γίνεται γρήγορη αποστράγγιση. Γενικά, τα βότανα προτιμούν ένα υπόστρωμα που να στραγγίζει γρήγορα. Επίσης είναι προτιμότερο να ποτίζει κανείς καλά, αλλά λιγότερο συχνά. Ένα καλό πότισμα το καταλαβαίνει κανείς όταν ρίχνει νερό έως ότου βγει νερό από τις οπές της βάσης του δοχείου.
   Η καλλιέργεια των φυτών μέσα σε δοχείο, σημαίνει ότι οι ρίζες είναι εγκλωβισμένες σε ένα μικρό χώρο με συνέπεια πολύ σύντομα να αδυνατούν να βρουν θρεπτικά συστατικά. Έτσι από κάποια δεδομένη χρονική στιγμή από την αρχή της καλλιέργειας θα πρέπει να αρχίσετε να λιπαίνετε ώστε να καλύψετε τις ανάγκες των φυτών σε θρεπτικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από δέκα μέρες στο ίδιο δοχείο, θα πρέπει να γίνεται θρέψη με λίπασμα που να περιέχει τα τρία βασικά θρεπτικά συστατικά (άζωτο, φώσφορο, κάλιο). Θα ήταν καλό να επαναλαμβάνετε τη λίπανση κάθε δύο εβδομάδες. Επίσης, η προσθήκη ιχνοστοιχείων και ορμονών και βιταμινών θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των φυτών και στην παραγωγή αιθέριων ελαίων. Τέλος, μερικά αρωματικά, όπως ο βασιλικός, πρέπει να ποτίζονται γύρω από την βάση τους διότι δεν τους αρέσει το νερό πάνω στα φύλλα και επιπλέον μπορεί να προκληθούν ασθένειες λόγω της υγρασίας.

Συγκομιδή των χειμερινών βοτάνων
Όταν τα βότανα έχουν αναπτύξει αρκετά φύλλα, ώστε να μπορούν να κοπούν χωρίς να επηρεάσουν την ανάπτυξή τους, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε τα βότανα αυτά. Αυτή η διαδικασία παίρνει συνήθως 3 μέχρι 6 εβδομάδες. Ο χρόνος εξαρτάται από το είδος βοτάνου που καλλιεργείτε. Τα βότανα, όπως ο βασιλικός, είναι προτιμότερο να συγκομίζονται πριν ανοίξουν τα λουλούδια τους. Κανείς μπορεί να πάρει το υψηλότερο επίπεδο αιθέριων ελαίων, όταν η συγκομιδή πραγματοποιείται στο τέλος της σκοτεινής περιόδου.

aeroponic.gr