Ανοίγουν τα Τέμπη, αποχωρούν οι αγρότες

Συντεταγμένη αποχώρηση από το μπλόκο των Τεμπών αποφάσισαν για σήμερα το πρωί στις 11 οι αγρότες κατά τη χθεσινή
συνεδρίασή τους. Αποτιμώντας τις 37 ημέρες του αγώνα τους, αποφάσισαν να αποχωρήσουν προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι θα τους βρει μπροστά της εφόσον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους της συντονιστικής Επιτροπής, Παναγιώτη Καλογιάννη, η κυβέρνηση θέλει να «τελειώσει» τον αγροτικό κόσμο αλλά στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας με τον πρωθυπουργό κατέστησαν σαφές ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τον αγροτικό κόσμο.
Ωστόσο εκτίμησε ότι υπήρξαν οφέλη από τον αγώνα, τα οποία συνόψισε ως εξής:
«Πήραμε τα 9.500 αφορολόγητο. Καταφέραμε να βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πήραμε παράταση ως προς την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ μέχρι το 2021 και πιο ομαλή μετάβαση. Πήραμε 5% κάτω από τις εισφορές που υπολόγιζε να βάλει η κυβέρνηση. Εξασφαλίσαμε πιο ομαλή φορολόγηση ώς το 2021 και 4 μονάδες κάτω από τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, και εξασφαλίσαμε επίσης τη ρύθμιση επανασύνδεσης με τη ΔΕΗ για τα αρδευτικά, όπως και τη ρύθμιση δανείων των αγροτών ώστε να δικαιούνται όλοι οι αγρότες «κάρτα αγρότη».
Τα προβλήματα των αγροτών, είπε ο Π. Καλογιάννης, είναι πολύ μεγάλα όσον αφορά την προσπάθεια που καταβάλουν να παράξουν και στην πορεία η κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της, εφόσον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
«Να είναι σίγουρη η κυβέρνηση ότι στην ψήφιση των νομοσχεδίων θα είμαστε παρόντες» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης.

Ραντεβού στο Κιλελέρ

Πρόσκληση προς τους συναδέλφους τους από άλλα μπλόκα για κοινό εορτασμό της επετείου του Κιλελέρ την Κυριακή αλλά και την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους έως ότου ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους ήταν το αποτέλεσμα της συνέλευσης των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας.
Στην ανακοίνωσή τους, οι αγρότες της Νίκαιας δηλώνουν ότι παραμένουν στις επάλξεις του αγώνα και υπενθυμίζουν ότι είναι ήδη πάνω από 40 μερόνυχτα στα μπλόκα, παλεύοντας να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν «τα εξοντωτικά μέτρα και η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης των “δανειστών” και των κάθε είδους συνεταίρων της».
Σημειώνουν ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ικανοποιήσουν ορισμένα από τα αιτήματά τους, όπως αυτά που αφορούν το ατομικό αφορολόγητο 9.500 ευρώ, τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, τα «κόκκινα δάνεια» και τα «αγροτοδικεία». 
Ωστόσο δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν έως να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα.
Επίσης, σύμφωνα με το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου, Ρίζο Μαρούδα, την Κυριακή στο Κιλελέρ, θα λάβουν όλοι μαζί τις αποφάσεις τους για την πορεία του αγώνα.

 

Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδος, με ολιγόωρους αποκλεισμούς εθνικών οδών.
Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις τους, ανακοίνωσαν ότι «αναμένουμε από την κυβέρνηση την ανακοίνωση του συνόλου των δεσμεύσεων και των προτάσεων που συζητήθηκαν στην συνάντηση της Πέμπτης στο μέγαρο Μαξίμου, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεων».

Τριφυλία: Εξετάζουν νέες μορφές αγώνα

Οι αγρότες της Τριφυλίας αποχώρησαν χθες συντεταγμένα από το μπλόκο στον κόμβο του Καλού Νερού, όπως είχαν αποφασίσει την περασμένη Τετάρτη σε συνέλευσή τους στους Γαργαλιάνους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, Νίκο Σινάνη, αυτό δεν σημαίνει «ότι εγκαταλείπουμε τους αγώνες. Σήμερα θα συνέλθει εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή, ώστε να καθορίσουμε τις νέες μορφές αγώνα, όπως καταλήψεις δημόσιων κτιρίων κ.ά.».http://www.efsyn.gr