10 τρόποι να μειώσετε την κατανάλωση…

Λένε πως η εξοικονόμηση καυσίμων είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια των κατασκευαστών και εδώ θα μας
βρείτε απόλυτα σύμφωνους.
Κάθε οδηγός έχει βέβαια τον προσωπικό του τρόπο οδήγησης, αλλά υπάρχουν κάποιοι κανόνες που όλοι πρέπει να ακολουθούμε, μια και στην περίπτωση των καυσίμων, κυριολεκτικά βάζουμε φωτιά στα χρήματά μας.
1. Συντηρείτε σωστά (και τακτικά) το αυτοκίνητό σας
Κινητήρας αρρύθμιστος, με βρόμικα φίλτρα βενζίνης και αέρα, πολυκαιρισμένα λάδια και βρόμικα μπουζί, αυξάνει περισσότερο από 15% την κατανάλωση (επιπλέον των άλλων «δώρων» που μπορεί να σας χαρίσει), σκορπίζοντας ταυτόχρονα πολύ... συμπαθητικά καυσαέρια στη διαδρομή σας. Τηρήστε τα διαστήματα service που προτείνει ο κατασκευαστής, σε συνεργείο που εμπιστεύεστε.
2. Επιθεωρείτε συχνά τα ελαστικά σας
Μία φορά την εβδομάδα, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονης θερμοκρασιακής διαφοράς. Μάθετε τις σωστές πιέσεις και φροντίστε να ευθυγραμμίζετε το αυτοκίνητό σας τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ή μετά από κάθε χτύπημα στο σύστημα διεύθυνσης ή τις αναρτήσεις.
Ταχύμετρο
3. Μην οδηγείτε σαν να τρέχετε σε Γκραν Πρι
Μάθετε να «προβλέπετε» τη διαδρομή. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει φανάρι εμπρός σας, θεωρήστε πιθανό να μην το προλάβετε και αποφύγετε να καβαλήσετε το φρένο απλά επειδή πρέπει να ακινητοποιηθείτε στα τελευταία 5 μέτρα και συνήθως, ΕΠΑΝΩ στη διάβαση των πεζών! Εάν επαναλαμβάνετε το ίδιο δρομολόγιο καθημερινά, εξετάστε μήπως υπάρχει εναλλακτική διαδρομή με λιγότερη κίνηση (ξέρουμε, χαμογελάτε τώρα γιατί… στην Ελλάδα ζούμε). Βίαιες επιταχύνσεις, απότομες επιβραδύνσεις και νευρική οδήγηση αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα φθοράς του αυτοκινήτου, αυξημένης κατανάλωσης και πιθανότητας ατυχήματος (αν ακούσετε κάποιον να κομπάζει πως είναι «νευρικός οδηγός», πάρτε καλύτερα το λεωφορείο).
4. Μην προθερμαίνετε παρατεταμένα τον κινητήρα
Το πρωί που ξεκινάτε, περίπου ένα λεπτό είναι υπεραρκετό για να ελέγξετε καθρέφτες, θέση οδήγησης, προειδοποιητικές λυχνίες, ζώνη και να βγείτε στην κυκλοφορία. Επίσης, θυμηθείτε πως λειτουργία στο ρελαντί σημαίνει «μηδέν χιλιόμετρα στο λίτρο»! Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν σύστημα διακοπής λειτουργίας του κινητήρα σε παρατεταμένη στάση, αλλά σε κάθε άλλη περίπτωση, η προνοητικότητα του οδηγού παίζει σημαντικό ρόλο. Προσοχή όμως. Αν οδηγείτε παλαιό μοντέλο, το σβήσιμο της μηχανής σημαίνει συνήθως πολύ μεγαλύτερη σπατάλη καυσίμου για να την επαναφέρετε στη ζωή.
5. Μειώστε την ταχύτητά σας
Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν σχεδιαστεί για σχετικά μεγάλες ταχύτητες, αλλά το να ταξιδεύετε με περισσότερα από 120-140 χλμ./ ώρα, όταν αυτό δεν είναι αναγκαίο, απλά ανεβάζει τον λογαριασμό σας στο βενζινάδικο. Θυμηθείτε πως για κάθε 10 χλμ. ταχύτητα πάνω από το όριο που αναφέραμε, αυξάνετε την κατανάλωση κατά περίπου 7%.
6. Μην υπερφορτώνετε το αυτοκίνητο
Το να γεμίζετε το πορτ μπαγκάζ με βαριά αντικείμενα και να τα κάνετε βόλτες για εβδομάδες συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της κατανάλωσης. Επίσης, θυμηθείτε πως η αεροδυναμική των σύγχρονων αυτοκινήτων είναι εξαιρετική, αλλά και ιδιαίτερα ευαίσθητη όταν την αλλοιώνουμε. Πρόσθετες σχάρες του σκι που μένουν επάνω στο αυτοκίνητο ακόμα και το καλοκαίρι ή διάφορα φορτία στην οροφή του αυξάνουν την κατανάλωση και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο. Το ίδιο ισχύει και για τα ανοιχτά τζάμια στις μεγάλες ταχύτητες. Ανάψτε το air condition (αν υπάρχει). Θα επιδράσει λιγότερο αρνητικά στο κόστος του ταξιδιού.
7. Χρησιμοποιείτε σωστά το κιβώτιο ταχυτήτων σας
Ελάχιστοι οδηγοί γνωρίζουν την καταλυτική σημασία της σωστής χρήσης του κιβωτίου ταχυτήτων σε μια διαδρομή. Η ορθά επιλεγμένη ταχύτητα βοηθά τον κινητήρα να δουλεύει κοντά στη μέγιστη ροπή του, εξασφαλίζοντας έτσι σημαντική οικονομία και ασφάλεια στην αντιμετώπιση κάποιου κινδύνου. Η ολέθρια συνήθεια των οδηγών ταξί να χρησιμοποιούν μεγάλες ταχύτητες στο κιβώτιο σε μικρές ταχύτητες στον δρόμο διαλύει τους κινητήρες και καταστρέφει κάθε έννοια οικονομίας «ανά χιλιόμετρο διαδρομής».
8. Προσοχή στον… ανεφοδιασμό!
Επιλέξτε και χρησιμοποιείτε το ίδιο πρατήριο καυσίμων. Η συνεχής αναζήτηση του φτηνότερου, άγνωστου πρατηρίου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην κατανάλωση αλλά και στον ίδιο τον κινητήρα. Μη φουλάρετε το ρεζερβουάρ και σιγουρευτείτε πως η τάπα της βενζίνης έχει κλείσει καλά. Εάν αντιληφθείτε εξαπάτηση στην ποσότητα που σας παρέδωσαν από κάποιο πρατήριο, απλά μην ξαναπατήσετε σε αυτό!
9. Ο μύθος των συσκευών μείωσης της κατανάλωσης
Μπορεί να έχετε ακούσει για συσκευές που μειώνουν την κατανάλωση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αλλά σας διαβεβαιώνουμε πως θαύματα στη μηχανολογία συμβαίνουν σπάνια και πάντως όχι στην κατανάλωση. Μην τοποθετείτε διάφορες περίεργες συσκευές στο σύστημα τροφοδοσίας και σκεφθείτε πως, αν υπήρχε κάτι ουσιαστικό στις προτάσεις αυτές, οι πρώτοι που θα έτρεχαν να επωφεληθούν θα ήταν οι κατασκευαστές.
10. Χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Αυτή η συνήθεια που έχουμε ως λαός να πηγαίνουμε ακόμα και στο περίπτερο με το αυτοκίνητο πρέπει σιγά σιγά να αλλάξει. Είναι καλό να χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου αυτό είναι βολικό, όπως και να «μοιραζόμαστε» μια διαδρομή με κάποιους άλλους στο ίδιο αυτοκίνητο. Παρατηρήστε πόσα οχήματα κινούνται με μόνο τον οδηγό κάθε πρωί στις κεντρικές αρτηρίες των πόλεων και αναλογιστείτε την εξοικονόμηση σε καύσιμα, χρόνο και μόλυνση που μπορεί να προκύψει από μια τέτοια καθημερινή συνήθειά μας. http://www.efsyn.gr