Ανατιμήσεις 3% σε βασικά είδη από την επιβολή ΦΠΑ 24%

Σημαντική θα είναι η επιβάρυνση στα νοικοκυριά της χώρας, εφόσον τελικά επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν το ΦΠΑ
στα τρόφιμα να αυξάνεται από 1ης Ιουλίου στο 24%. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24% θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών κατά 3%, αφού οι επιχειρήσεις δεν έχουν τα περιθώρια να απορροφήσουν τη διαφορά, μετακυλίοντάς την εξ ολοκλήρου στην τελική των προϊόντων.
Υπολογίζεται ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 25 ευρώ τον χρόνο (ήτοι 2,1 ευρώ τον μήνα), δηλαδή επιπλέον 0,5% κατά μέσο όρο. Η συνολική ετήσια επιβάρυνση των νοικοκυριών για είδη παντοπωλείου εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 103 εκατ. ευρώ, ενώ συνέπειες θα υπάρξουν και στην καταναλωτική συμπεριφορά, η οποία είχε αρχίσει να παγιώνεται.
Εκτός από τον οικογενειακό προυπολογισμό, η αύξηση της φορολογίας σε συνδυασμό με την υποχώρηση της κατανάλωσης αναμένεται να πλήξει και τα δημόσια έσοδα. Το ΙΕΛΚΑ εκτιμά ότι ο ΦΠΑ προς είσπραξη το 2016 θα είναι μειωμένος σε σχέση με το 2015 κατά 1,56% (ήτοι 55 εκατ. ευρώ λιγότερα) ενώ το 2017 σε σχέση με το 2015 θα είναι σχεδόν αμετάβλητο (περίπου 5 εκατ. ευρώ λιγότερα).
Οι παραπάνω υπολογισμοί, όπως επισημαίνει το ΙΕΛΚΑ γίνονται με δεδομένο ότι οι μηνιαίες αγορές σε τρόφιμα ανά νοικοκυριό ανέρχονται αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο στο επίπεδο των 380 ευρώ, καθώς και ότι τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν σε ετήσια βάση για τρόφιμα συνολικά 22,6 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Μπαράζ φόρων
Το Ινστιτούτο σημεώνει ακόμη ότι από το 2009 έως σήμερα ο συντελεστής ΦΠΑ για τα είδη παντοπωλείου έχει υποστεί διαδοχικές αυξήσεις, και μάλιστα σημαντικές. Η αρχή έγινε τον Απρίλιο του 2010, με την αύξηση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα από το 9% στο 10% και για τα λοιπά είδη παντοπωλείου από 19% σε 20% ενώ τρεις μόλις μήνες αργότερα, συντελεστές ΦΠΑ αυξήθηκαν από 10% σε 11% και από 20% σε 21%.
Τον Ιανουαρίου του 2011 οι συντελεστές ΦΠΑ αυξήθηκαν και πάλι, από 11% στο 13% και από 21% σε 23%, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, οι συντελεστές ΦΠΑ συγκεκριμένων ειδών-αναψυκτικών αυξήθηκαν από 13% σε 23%. Η επόμενη αύξηση ήρθε πέρυσι τον Ιούλιο, μαζί με την επίτευξη συμφωνίας με τους Θεσμούς στο πιο δραματικό καλοκαίρι της σύγχρονης οικονομικής ιστορία του τόπου.
Συγκεκριμένα, οι συντελεστές ΦΠΑ συγκεκριμένων τροφίμων αυξήθηκαν από 13% σε 23% με την πλειοψηφία των τροφίμων (περίπου 55%) να διατηρεί συντελεστή 13%. Εάν επαληθεύουν τα δημοσιεύματα, και οι συντελεστές ΦΠΑ τροφίμων και λοιπών ειδών παντοπωλείου που σήμερα υπάγονται σε ΦΠΑ 23% αυξηθούν σε 24%, τότε σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ θα υπάρχουν προϊόντα με μέγιστη αύξηση του ΦΠΑ σε μία εξαετία από το 9% στο 24%, είδη με αύξηση από 9% σε 13% και είδη με αύξηση από 19% σε 24%. http://www.imerisia.gr