Ποιά είναι η σωστή παρασκευή και δοσολογία των βοτάνων.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθει όποιος ενδιαφέρεται για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων είναι πώς να τις αξιοποιεί.


Η συλλογή των βοτάνων γίνεται όταν το φυτό είναι στο κατάλληλο βιολογικό στάδιο ώστε τα δραστικά συστατικά του να βρίσκονται στο μεγαλύτερο δυνατό όριο τους. Αυτό όμως διαφέρει από φυτό σε φυτό συνήθως.

Α) Τα φύλλα συλλέγονται πριν την άνθιση.
Β) Τα ανθισμένα μέρη κατά τη διάρκεια της άνθισης.
Γ) Οι καρποί κατά την διάρκεια της πλήρους ωρίμανσης.
Δ) Οι ρίζες όταν έχει τελειώσει ο κύκλος του φυτού

Τα φυτά δεν πρέπει ποτέ να ξεριζώνονται.

ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ: Η αποξήρανση των βοτάνων γίνεται σε μέρος σκιερό χωρίς υγρασία και καλά αεριζόμενο (20ο-30ο)

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Η αποθήκευση των βοτάνων γίνεται κατά προτίμηση σε γυάλινο σκουρόχρωμο δοχείο με αεροστεγές σκέπασμα μακριά από την υγρασία και το φως. (20ο - 25ο).

Βασικός κανόνας: Η δόση είναι πάντα 1-11/2 κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερό. Όταν έχουμε ρίζες, φλούδες δέντρου ή σκληρά φύλλα, καλό είναι να τα κόβουμε σε ψιλά κομμάτια πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να πάρουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες που περιέχονται στα φυτά. Από τη σκληρότητα του φυτού θα εξαρτηθεί ο τρόπος που θα ακολουθήσουμε.

Έγχυμα: Βάζουμε την απαιτούμενη ποσότητα βοτάνου σ' ένα δοχείο εμαγιέ, γυάλινο, πήλινο ή κεραμικό (όχι μεταλλικό) που να κλείνει καλά, για να μη φύγουν τα αιθέρια έλαια. Το περιχύνουμε με βραστό νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Κατόπιν το φιλτράρουμε και το πίνουμε.
Αφέψημα: Βάζουμε στη φωτιά το νερό κρύο μαζί με το βότανο που θέλουμε στην κατάλληλη δοσολογία. Μόλις βράσει το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σκεπασμένο για 2-3 λεπτά ακόμα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Κατόπιν το φιλτράρουμε και το πίνουμε.
Διάβρεγμα: Αυτός ο τρόπος χρησιμοποιείται σε ρίζες και φλοιούς, αλλά και σε φυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε βλεννώδεις ουσίες, όπως π.χ. η μολόχα. Βάζουμε το φυτό σε κρύο νερό στην κατάλληλη δοσολογία και το αφήνουμε να μουλιάσει για 8-12 ώρες. Μετά το ζεσταίνουμε και το σουρώνουμε.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: Σε οξείες περιπτώσεις ασθένειας πρέπει να λαμβάνονται 2-3 φλιτζάνια ροφήματος μοιρασμένα σε γουλιές καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως θεραπεία(π.χ. Ανοιξιάτικη αποτοξίνωση) επίσης 2-3 φλιτζάνια ημερησίως. Το ίδιο βότανο δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνεται καθημερινά για διάστημα μεγαλύτερο των 3 εβδομάδων, διότι υφίσταται ο κίνδυνος του εθισμού και η πιθανότητα να φέρει η θεραπεία τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

syntagesomorfias.blogspot.gr