Tips για τέλεια μαγειρεμένα όσπρια

Τα όσπρια είναι πολύ οικονομικά, πεντανόστιμα και απαραίτητα για τη διατροφή μας. Έχουν υψηλή βιολογική αξία και αν συνδυαστούν σωστά, π.χ. με δημητριακά, μας δίνουν πρωτεΐνη σχεδόν εφάμιλλη με του κρέατος. Είναι πηγή φυτικών ινών και πρεβιοτικών – ουσίες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Μπορούμε να τα απολαύσουμε σκέτα ή σε συνδυασμό με κρέας, ψάρι και χόρτα. Είναι τέλεια για σαλάτες, σούπες, αλλά και ως κυρίως γεύμα. Ζεστά ή κρύα (σαλάτες), είναι πεντανόστιμα, γι’ αυτό και θα δείτε ότι σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, τα συναντούμε σε πολλές παραλλαγές και αποτελούν βασική τροφή για πολλούς λαούς.

* Όταν αγοράζουμε όσπρια (φασόλια ή γίγαντες) προσέχουμε το προϊόν να μην είναι κιτρινισμένο και σκασμένο - δείγμα πολυκαιρίας και κατά συνέπεια θα βράσει δύσκολα.

* Τα περισσότερα όσπρια, γενικά, πριν μαγειρευτούν πρέπει να τα μουλιάσουμε από την προηγούμενη μέρα σε μπόλικο νερό για να φουσκώσουν (ρεβίθια, γίγαντες). Άλλα πάλι τα νεροβράζουμε για 5' και πετάμε το πρώτο νερό πριν τα μαγειρέψουμε (φακές, φασόλια, μαυρομάτικα).

* Στο μούλιασμα των οσπρίων προσθέτουμε λίγη μαγειρική σόδα. Τα βοηθάει να γίνουν πιο βρστερά.

* Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τα όσπρια. Αντίθετα η δυνατή φωτιά τα διαλύει εξωτερικά και η καρδιά μένει άβραστη.

* Η προσθήκη του ελαιόλαδου στον τελευταίο βρασμό χυλώνει περισσότερο τα όσπρια.

* Εάν αγοράζουμε χύμα όσπρια, ελέγχουμε πόσο σκληρά είναι. Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε το όσπριο και, αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό - δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα. Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό, αλλά στην καρδιά του να μην είναι ξερό.

* Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού ή του ψησίματος, προσθέτουμε βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους.

* Όταν νεροβράζουμε ή ζεματάμε τα όσπρια για λίγα λεπτά (δηλαδή όταν βράζουμε το "πρώτο νερό", το οποίο και πετάμε μετά) προσθέτουμε 1 κ. γλ. σκόνη μουστάρδας, η οποία έχει την ιδιότητα να μειώνει τα συμπτώματα τυμπανισμού που προκαλούν τα όσπρια.

Πηγή: www.argiro.gr