ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Τελειώνει το «βέτο» για ομαδικές απολύσεις, αναζητούνται αντίβαρα

«Αντίβαρα» στην προδιαγραφόμενη κατάργηση του υπουργικού - διοικητικού «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις - που αποτελεί ένα από τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για τις αλλαγές στα εργασιακά - άρχισε να αναζητεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας,
Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η αρνητική για το ισχύον (ακόμη και μετά την εκχώρηση γνωμοδοτικού ρόλου στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, ο νόμος για το «βέτο» δεν έχει καταργηθεί) καθεστώς των ομαδικών απολύσεων εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έπεσε ως κεραυνός «εν αιθρία». Και αυτό, καθώς έχει προεξοφληθεί ότι θα εκδοθεί καταδικαστική απόφαση, ενώ και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, που έχει αναλάβει να παραδώσει, τον Σεπτέμβριο, πόρισμα με τις βέλτιστες ακολουθούμενες πρακτικές στις χώρες της Ε.Ε., εντοπίζει σχετική απόκλιση (μόνο στην Ολλανδία δίδεται προηγούμενη άδεια από τον αντίστοιχο περιφερειακό Οργανισμό Απασχόλησης).
«Ο σεβασμός απέναντι σε κάθε δικαιοδοτική αρχή αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας όμως ότι η ελληνική πλευρά θα υπερασπιστεί την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «υφίσταται αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο κυρίως ως προς το όργανο που αποφασίζει σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις και ως προς ορισμένες άλλες διαδικαστικές παραμέτρους». Και όχι σε σχέση με τις «ουσιαστικές εγγυήσεις προστασίας καθ’ εαυτές» που, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ενισχύσει αν, όπως όλα δείχνουν, τελικώς χάσει το «βέτο».
Τα άλλα «αντίβαρα» θα είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο, εφόσον οι συμβάσεις υπογράφονται τουλάχιστον από το 51% των εργοδοτικών οργανώσεων και των εργατικών ενώσεων.
Στα «αγκάθια» περιλαμβάνονται, ωστόσο, η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού (αν θα εξακολουθήσει να γίνεται με νόμο, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.), η ενσωμάτωση σε 12μηνη βάση των δώρων (για να μην αποτελεί ποινικό αδίκημα η μη καταβολή τους), η κατάργηση των επιδομάτων πολυετίας και γάμου, ο τρόπος λήψης των αποφάσεων και ο χρόνος προειδοποίησης για τις απεργίες και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΤΟΣ http://www.imerisia.gr