ΟΜΟΛΟΓΙΑ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ: Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα κρέμεται πάνω από το κεφάλι μας το… Grexit

Μέχρι κι η ίδια η κυβέρνηση ανακινεί το σενάριο του Grexit. Αυτή τη φορά η βόμβα ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ούτε λίγο ούτε
πολύ παραδέχθηκε ότι μέχρι τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σσ. τον Σεπτέμβριο) θα υπάρχει ο κίνδυνος του Grexit.
Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος με συνέντευξη του στο Bloomberg, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) της ΕΚΤ μπορεί να δρομολογηθεί μετά την αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. «Είμαι σίγουρος ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει επιλέξιμο για το QE ως το Σεπτέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Απ” τη στιγμή που ενταχθούμε στο QE και δρομολογηθούν οι εξελίξεις αναφορικά με το χρέος, τότε θα αποσυρθεί μία και καλή το σενάριο του Grexit. Τότε θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος και για τους επενδυτές», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον ίδιο τρεις είναι οι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιπαρέλθει το οικονομικό κόστος απ” τη δημοσιονομική προσαρμογή: Το QE, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μία γενική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. «Έχω την αίσθηση ότι μέχρι το φθινόπωρο, εάν ο κόσμος αρχίζει να αισθάνεται ότι όλα βαίνουν καλώς, τότε θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε μία βελτίωση του οικονομικού κλίματος» είπε ο ίδιος.
Τέλος, όσον αφορά στα capital controls, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι ήδη περιορίζονται και ότι υπάρχει ο οδικός χάρτης για πλήρη κατάργηση των περιοριστών μέτρων. «Ευελπιστώ ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια σημαντική εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο», είπε σχετικά.http://www.crashonline.gr