Ταξίδι στην Κάρπαθο

Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και είναι κατά βάση ορεινό νησί, που ξεχωρίζει για το φυσικό του πλούτο.
Αποτελεί καταφύγιο για τη μεσογειακή φώκια (monachus monachus) και για σπάνια
αρπακτικά πτηνά όπως, ο σπιζαετός, ο μαυροπετρίτης και η αετογερακίνα. Κατά τη μυθολογία, πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο Ιαπετός, γιος του Ουρανού και της Γης.
2Η Κάρπαθος, γνωστή ως «Ανεμόεσσα» στον Όμηρο, έχει καθιερωθεί ως ιδανικός τόπος για τους λάτρεις του wind surf. Η πιο γνωστή περιοχή για απολαυστικές… αναμετρήσεις με τα κύματα είναι ο Αφιάρτης, χάρη στα ισχυρά μελτέμια που πνέουν από Μάιο έως Οκτώβρη.
Η Όλυμπος είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Καρπάθου, που μαγεύει τους επισκέπτες με τα πλακώστρα στενά της και τα παραδοσιακά καρπαθιώτικα σπίτια της. Οι αυλές με τα βοτσαλωτά θα σας κλέψουν την καρδιά! Στο εσωτερικό των σπιτιών την παράσταση «κλέβουν» τα παραδοσιακά υφαντά και κεντήματα.
3Προϊόντα πολιτισμού με διαφορετικές μορφές και από διαφορετικές χρονικές περιόδους παρατάσσονται σε κοινή θέα. Σπουδαία αξιοθέατα σας καλούν να τα εξερευνήσετε. Παλαιοχριστιανικές βασιλικές εκκλησίες, η αρχαία Βρουκούντα και η αρχαία Αρκεσία, το Κάστρο και η αρχαία ακρόπολη στο Απέρι, η Ρωμαϊκή Δεξαμενή στο Λευκό, οι αρχαίοι θαλαμωτοί τάφοι στην πόλη της Καρπάθου ή στην Αρκάσα, αλλά και τα διάσπαρτα κατασκευάσματα των Ιταλών, τα γεφύρια, τα υδραγωγεία, οι πηγές, οι ανεμόμυλοι και οι φούρνοι της Ολύμπου! Στην Κάρπαθο οι ευκαιρίες για ταξίδια στο χρόνο θα είναι αναρίθμητες.
4Πλούσια είναι τα έθιμα στο νησί, ενώ ξεχωρίζουν τα γλέντια με λύρες και τσαμπούνες, όπου άντρες και γυναίκες κάθονται χωριστά. Έθιμα μοναδικά, περίεργα, ακολουθούνται πιστά ακόμη στον Βορρά της Καρπάθου.
Μοναδικές είναι οι παραλίες με τα σμαραγδένια νερά! η ωραιότερη και πολυβραβευμένη παραλία της Καρπάθου είναι η Άπελλα, μία από τις κορυφαίες της Μεσογείου! Σμαραγδένια νερά έχει και η παραλία Κυρα-Παναγιά, αλλά και η Αχάτα, ο Λευκός, η Αμοοπή.
1http://www.newsbeast.gr