Κέικ με σοκολάτα, φράουλες και σοκολατένιο γλάσο

Υλικά
Για το κέικ:
3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζανιού κακάο σκόνη, χωρίς ζάχαρη
1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
280 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας , τουλάχιστον 50% κακάο,
κομμένη σε μικρά κομματάκια
3/4 φλιτζανιού βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια
1 και 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
85 γρ. φρέσκο καφέ εσπρέσσο ή στιγμιαίο
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή εσάνς
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γκανάς σοκολάτας (γλάσο):
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
235 γρ. κουβερτούρα υγείας , τουλάχιστον 50% κακάο
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165 βαθμούς C.
Βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 23 εκ. και την αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι και τα αναμιγνύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε 225 γρ. σοκολάτας μαζί με το βούτυρο το 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, τον εσπρέσσο και τη βανίλια σε μπαιν-μαρί (δηλαδή στερεώνουμε ένα μπολ πάνω σε μία κατσαρόλα, η οποία περιέχει λίγο νερό που βράζει).
Ανακατεύουμε συνεχώς με μία μαρίζ (εύκαμπτη σπάτουλα από σιλικόνη) μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Η σοκολάτα πρέπει να είναι πολύ λεία και γυαλιστερή. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη στο μίξερ με το «φτερό» για 2 λεπτά σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι νααφρατέψουν.
Όσο τα αυγά χτυπιούνται, προσθέτουμε προσεκτικά το μίγμα της λιωμένης σοκολάτας. Όταν ομογενοποιηθούν,αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και ενσωματώνουμε το αλεύρι και την υπόλοιπη σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά.
Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
Αν βυθίσουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, θα πρέπει να είναι ελαφρώς υγρό.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα.
Όσο το κέικ κρυώνει, φτιάχνουμε τη γκανάς.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, και σιγοβράζουμε ίσα ίσα να πάρει μία βράση.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει εντελώς.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ για να ομογενοποιηθεί. Αποφεύγουμε να ανακατέψουμε πολύ τη γκανάς για να μην θαμπώσει η σοκολάτα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε για 1 ή 2 λεπτά να «παχύνει».
Όταν το κέικ έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το ξεφορμάρουμε και απλώνουμε απαλά τη γκανάς (γλάσο) από πάνω, αφήνοντας την να τρέξει και στο πλάι.
Γαρνίρουμε με φρέσκες φράουλες και σερβίρουμε αμέσως.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

my-magazine-gr.blogspot.gr