Ταξίδι στη Σύρο

Εντυπωσιακά αρχοντικά, μεγαλόπρεπα κτήρια, η εμβληματική Ερμούπολη. Η αρχόντισσα Σύρος, πρωτεύουσα των Κυκλάδων μαγεύει!
Από που να ξεκινήσεις να την εξερευνάς! Σίγουρα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατεία Μιαούλη,
με το σήμα κατατεθέν της πόλης, το εντυπωσιακό Δημαρχείο, έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ. Γύρω και πάνω στην πλατεία, χτυπάει η καρδιά της πόλης, με τις καφετέριες και τα νυχτερινά κλαμπάκια να σφύζουν από ζωή, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
2 Δεν υπάρχει καλύτερο ξεκίνημα για τη μέρα μας από μια βόλτα - ανακάλυψη στην Άνω Σύρο! Μια καμάρα σε οδηγεί στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τους στενούς κλιμακωτούς δρόμους και τα φιλόξενα σπίτια με τις λουλουδιασμένες βουκαμβίλιες. Η θέα από κάθε άνοιγμα των σπιτιών σε καθηλώνει!
Περπατώντας στο κεντρικό καλντερίμι, την Πιάτσα, συναντούμε την πλατεία του Μάρκου Βαμβακάρη, με την προτομή του, το μπρούτζινο μπουζούκι του και την απαραίτητη επιγραφή «Εδώ γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο μεγάλος δάσκαλος του λαϊκού τραγουδιού και πρωτομάστορας του Ρεμπέτικου».
Λίγο πιο κάτω και το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, που φιλοξενείται σε ένα παλιό διώροφο σπίτι, που αναπαλαιώθηκε και περιλαμβάνει φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα, ακόμα και εργαλεία του.
Θαυμάστε την μητρόπολη της Καθολικής κοινότητας του νησιού, τον Σαν Τζώρτζη, που δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο του λόφου.
3Το βράδυ η Άνω Σύρος μοιάζει να βάζει τα καλά της. Πολλά από τα μαγαζάκια, που ήταν κλειστά το πρωί έχουν ανοίξει τις πόρτες τους, οι επιλογές για ποτό και φαγητό πολλές. Για μας η ιστορικήταβέρνα του Λιλή ήταν μονόδρομος.
Μια βόλτα στην Ερμούπολη δεν είναι ποτέ αρκετή κι έτσι η δεύτερη και τελευταία μέρα μας στο νησί ήταν αφιερωμένη σε εκείνη. Η πολιτεία της Ερμούπολης είναι από μόνη της ένας προορισμός. Τόσα πολλά να κάνεις, τόσα μυστικά να ανακαλύψεις. Στην πλατεία Μιαούλη, με τον αδριάντα του ομώνυμου ήρωα, την εξέδρα μουσικής και τα καφέ κάτω από τους πίνακες, ανακαλύψτε το ιστορικό Πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας, απ’ όπου αποφοίτησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και σήμερα στεγάζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
4Συνεχίστε την περιήγηση σας στους πλακόστρωτους δρόμους μέχρι το εμβληματικό θέατρο Απόλλων, το στολίδι της Σύρου. Χτισμένο σύμφωνα με τα ιταλικά πρότυπα, το εντυπωσιακό εσωτερικό του παραπέμπει στη Σκάλα του Μιλάνου, με τα θεωρεία να αγκαλιάζουν την κεντρική σκηνή και το κόκκινο βελούδο να κυριαρχεί στις άνετες καρέκλες και τις κουρτίνες.
Λίγο πιο κάτω και ο περίλαμπρος ναός του Αγίου Νικολάου, με τον εντυπωσιακό τρούλο του, που διακρίνεται από παντού, και τον επιβλητικό εσωτερικό του διάκοσμο.
Περπατήστε στον πεζόδρομο της Εμμανουήλ Ροΐδη και ψωνίστε από τα ενδιαφέροντα μαγαζάκια του. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τα περίφημα λουκούμια και τις χαλβαδόπιτες της Σύρου!
Το νησί προσφέρεται κατεξοχήν για θαλάσσιες δραστηριότητες, καθώς διαθέτει πλήθος από υπέροχες παραλίες: η Βάρη, ο Φοίνικας ο Γαλησσάς, το Κίνι και η πευκόφυτη Ποσειδωνία (ή Ντελαγκράτσια) με τις νεοκλασικές επαύλεις και τους περίτεχνες κήπους είναι μόνο μερικές από τις παραδεισένιες ακτές του νησιού.http://www.newsbeast.gr