Αναζητούν έσοδα 23,1 δισ. σε πέντε μήνες για να μην έλθει ο «κόφτης»

Tου Θανάση Παπαδή
Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση προκειμένου να εισπράξει φόρους (άμεσους και έμμεσους) ύψους 23,135 δισ, έως το τέλος του χρόνου και να εκπληρώσει τον στόχος για έσοδα στον τακτικό προϋπολογισμό ύψους 49,1 δισ. Την ίδια ώρα το
υπουργείο Οικονομικών περνάει στην αντεπίθεση και εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση για την κριτική της σε ότι αφορά την πορεία των εσόδων και τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Ωστόσο, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, αφού οι Έλληνες φορολογούμενοι δείχνουν πλέον αδυναμία να ανταποκριθούν με επιτυχία στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφού η φοροδοτική τους δυνατότητα δείχνει να έχει εξαντληθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά μέσο όρο, μόνο από φόρους άμεσους ή έμμεσους οι φορολογούμενοι κατά μέσο όρο θα πρέπει να πληρώσουν κάθε μήνα 4,6 δισ. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει έντονη κινητικότητα, αφού η υστέρηση, έστω και αν στο υπουργείο διαφωνούν, φέρνει πιο κοντά τον κόφτη δαπανών (μείωση μισθών και συντάξεων). Το ποσό που θα καταβληθεί φέτος στις εφορίες είναι κατά 2,518 δισ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με το 2015 και ως το τέλος Ιανουαρίου του 2017 μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα περίπου 4,6 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφευχθούν αποκλίσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συνολικό ποσό των 23,135 δισ. ευρώ, τα 6,3 δισ. ευρώ αφορούν άμεσους φόρους, οι οποίοι προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ -η πληρωμή της πρώτης από τις πέντε δόσεις του οποίου ξεκινά από τον επόμενο μήνα-, αλλά και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Ειδικότερα, με βάση τον «λογαριασμό» που έχουν εκδώσει στο υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι καλούνται:
Αναζητούν έσοδα 23,1 δισ. σε πέντε μήνες για να μην έλθει ο «κόφτης»
• τον Σεπτέμβριο να πληρώσουν περίπου 1,8 δισ, τα οποία αναμένεται να προέλθουν από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
• τον Οκτώβριο εξοφλείται η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 550 εκατ.
• τον Νοέμβριο ολοκληρώνεται η καταβολή του φόρου εισοδήματος με την πληρωμή της τρίτης δόσης, ενώ πρέπει να καταβληθεί και η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Φόροι από τους οποίους το υπουργείο υπολογίζει την είσπραξη 1,8 δισ.
• τον Δεκέμβριο έρχεται η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2017 για Ι.Χ. και μοτοσικλέτες που υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν αθροιστικά στα δημόσια ταμεία περίπου 1,7 δισ.
• τον Ιανουάριο 2017 θα πρέπει να καταβληθεί από τους υπόχρεους η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.
Με την κατάσταση που υπάρχει στην αγορά και την σημαντική μείωση της καταναλωτικής δαπάνης των Ελλήνων πολιτών, η προσπάθεια αυτή καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη και πολλοί είναι εκείνοι που το θεωρούν αν όχι ακατόρθωτο τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών ούτε καν θέλουν να σκεφτούν το ενδεχόμενο ότι θα βρεθούν μπροστά στην αναγκαστική επιλογή για νέες μειώσεις και μάλιστα οριζόντιες αυτή την φορά, σε μισθούς και συντάξεις. Οι αρμόδιοι παράγοντες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι μπορούν να τα καταφέρουν, ενώ ρίχνουν φαρμακερά βέλη προς την αντιπολίτευση που πλέον ανοικτά κάνει λόγο για εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και ερχομό του κόφτη. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, κορυφαίο στέλεχος, παρερμηνεύοντας την αποστροφή του υπουργείου Εργασίας για τις μειώσεις στις συντάξεις «η αλήθεια θα φανεί στα ATM's», αναφέρει «η αλήθεια θα φανεί στα ταμεία».
«Σαφάρι» φορο-ελέγχων
Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έχουν εξαπολύσει, με καθυστέρηση, ένα άνευ προηγουμένου «σαφάρι» ελέγχων, κυρίως σε τουριστικές περιοχές (μπαρ, ταβέρνες κλπ) προκειμένου να λειτουργήσουν και κατασταλτικά με την επιβολή προστίμων, αλλά και προληπτικά.
Οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι και το ενδεχόμενο να μπει 30ημερο «λουκέτο» αν διαπιστωθούν σοβαρές παραβάσεις.
Καμία ανησυχία λέει το υπουργείο
Καμία απολύτως ανησυχία για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2016 δεν γεννάται από την πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Επικρίνουν μάλιστα την αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου ότι η επιμονή τους «να παρουσιάσουν μια εικόνα οικονομικής καταστροφής έχει ξεπεράσει κάθε όριο γραφικότητας». Σύμφωνα με τους συγκεκριμένους παράγοντες του υπουργείου, τελευταίο δείγμα αποτελεί ο σχολιασμός του δελτίου εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016, όπου κάποιοι διαπιστώνουν κατάρρευση εσόδων, απόκλιση από τους στόχους, κίνδυνο ενεργοποίησης του «κόφτη» και άλλα τέτοια δραματικά. Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Οικονομικών, όλη αυτή η εικόνα καταστροφής στηρίζεται στο γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά τον Ιούλιο, εμφανίζονται 354 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο. Η απόκλιση αυτή αφορά μόνο τον συγκεκριμένο μήνα και υπερκαλύπτεται από την ιδιαίτερα θετική πορεία του προηγούμενου εξαμήνου. Έτσι, για ολόκληρο το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είναι 422 εκατ. πάνω από το στόχο, με δεδομένο μάλιστα ότι οι επιστροφές φόρων (που εξ ορισμού μειώνουν τα καθαρά έσοδα) είναι αυξημένες κατά 220 εκατ. πάνω από τον στόχο. Αξίζει να σημειωθεί, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ότι η προσπάθεια διαστρέβλωσης της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, στηρίζεται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του τακτικού. Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο πρώτος περιλαμβάνει και τον Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη φορολογία και υπόκειται σε μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις. Εάν κάποιος θέλει να εξετάσει στα σοβαρά την πορεία των εσόδων θα πρέπει να δει τον τακτικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, εάν θέλει να παραπλανήσει και να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, θα επικαλεστεί τον ΠΔΕ ή οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί στην εξαγωγή αυθαίρετων συμπερασμάτων. Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, συνιστάται, λοιπόν, στην αντιπολίτευση και στους συνοδοιπόρους της να μάθουν τουλάχιστον να μετρούν σωστά τα μεγέθη του προϋπολογισμού πριν προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική προσπάθεια. Διαφορετικά κινδυνεύουν να εκτεθούν για πολλοστή φορά.http://www.imerisia.gr/