Μειώστε τη χοληστερίνη με αυτούς τους τρόπους

Η χοληστερίνη είναι μια λιπαρή ουσία που χρειάζεται ο οργανισμός μας σε μικρές ποσότητες για να λειτουργήσει σωστά, αφού είναι δομικό υλικό των κυττάρων. Όταν όμως ξεπερνά κάποια όρια γίνεται
επικίνδυνη για τον οργανισμό και είναι υπεύθυνη για πολλά προβλήματα. Για να βάλει κανείς φρένο στη χοληστερίνη είναι απαραίτητο να την ελέγξει μέσω της διατροφής και της άσκησης. Ας δούμε με ποιους τρόπους.
Επειδή αυξημένη χοληστερίνη είναι πιο πιθανό να έχουμε όταν είμαστε υπέρβαροι και κυρίως όταν έχουμε συγκεντρωμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς είναι σημαντικό να ελέγχουμε το βάρος μας. 
Προσπαθούμε να μειώσουμε τα λιπαρά που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής μας, περιορίζοντας τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος, όπως τα λιπαρά κρέατα (αρνί, χοιρινό, βοδινό, μοσχάρι), τα αλλαντικά (π.χ. μπέικον, μορταδέλα), τα λιπαρά τυριά, το αγελαδινό βούτυρο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά, τις κρέμες γάλακτος, τα γλυκά.
Περιορίζουμε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε χοληστερίνη, όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα «παχιά» τυριά (π.χ. φέτα και κίτρινα τυριά), τα κόκκινα κρέατα και τα εντόσθια.
Τρώμε θαλασσινά αλλά με μέτρο γιατί η χοληστερίνη των θαλασσινών δεν είναι τόσο επιβαρυντική.
Καταναλώνουμε άφθονες φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, που εμποδίζουν την απορρόφηση μέρος της χοληστερίνης των τροφών που καταναλώνουμε.
Προτιμάμε το ελαιόλαδο, που δεν έχει χοληστερίνη και, επίσης, σύμφωνα με μελέτες, αυξάνει ελαφρώς τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερίνης.
Επιλέγουμε ψάρια, κυρίως τα λιπαρά όπως τον σολομό, τη σαρδέλα και το σκουμπρί, που αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη. http://www.altsantiri.gr/