Τηγανίτες με παγωτό καραμέλα

Υλικά για 6-8 άτομα

Για τις τηγανίτες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αυγό ολόκληρο χτυπημένο
  • 1 βανίλια
  • 150 ml γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας ρούμι μαύρο
  • 75 γραμμάρια σταφίδες
  • 75 γραμμάρια σταγόνες λευκής σοκολάτας
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα κάθε τηγανίτας)
  • 150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρικής
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Λίγη κανέλα σε σκόνη
  • Σιρόπι ή μέλι για το σερβίρισμα
Για το παγωτό καραμέλα
  • 400 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 κούπα νερό
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
  • 1 ½ κιλό κρέμα γάλακτος
  • 30 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Για τις τηγανίτες
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτετε λίγο αλάτι και λίγη κανέλα. Ανακατεύετε ώστε να ενωθούν τα υλικά.
  2. Κάνετε μια γούβα στο κέντρο και προσθέτετε το αυγό (ή το ασπράδι) και τη βανίλια.
  3. Ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα και το ρούμι και ανακατεύετε έως ότου γίνει ένας ωραίος χυλός που θα μοιάζει, κάπως στην υφή σαν κρέμα γάλακτος.
  4. Κατόπιν προσθέτετε και τη σοκολάτα.
  5. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε προσεκτικά μεγάλες κουταλιές από το χυλό.
  6. Τηγανίζετε σε μέτρια θερμοκρασία και 1-2 λεπτά, ώσπου οι φουσκάλες της επιφάνειας να σπάσουν.
  7. Γυρίζετε από την άλλη πλευρά και τηγανίζετε για 1 λεπτό ακόμα. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα και τις σερβίρετε με σιρόπι ή μέλι.
Για την καραμέλα
  1. Βάζουμε το γάλα εβαπορέ στην κατάψυξη για 120 λεπτά.
  2. Θα φτιάξετε την καραμέλα σας για να είναι έτοιμη. Σε ένα τηγάνι αδειάζετε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τη μισή κούπα νερό.
  3. Βάζετε το τηγάνι στη φωτιά και ζεσταίνετε σε μεσαία θερμοκρασία, ανακατεύοντας περιοδικά με μια ξύλινη κουτάλα.
  4. Όταν η καραμέλα πάρει σκουρόχρωμο χρώμα (σε περίπου 15 λεπτά), αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Η καραμέλα σας είναι έτοιμη. Την διατηρείτε σε ζεστό μέρος για να κρυσταλλώσει.
  5. Αφήνετε για ένα τέταρτο στην κατάψυξη την κρέμα γάλακτος και το μπολ όπου θα χτυπηθεί η σαντιγί.
  6.  Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με μίξερ στη γρήγορη ταχύτητα για δύο λεπτά και όταν αρχίζει να πήζει, πασπαλίζετε από πάνω την άχνη, συνεχίζοντας το χτύπημα. Σταματάτε μόλις πήξει για να μην κόψει η σαντιγί.
  7. Βγάζετε το εβαπορέ από την κατάψυξη και το αδειάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη. Χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα με το μίξερ μέχρις ότου αφρατέψει και φουσκώσει.
  8. Αδειάζετε στη λεκάνη και τη σαντιγί και συνεχίζετε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
  9. Βάζετε στη λεκάνη και την καραμέλα και ανακατεύετε για λίγο ακόμα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  10. Ρίχνετε το μείγμα σε ένα μπολ και το τοποθετείτε στην κατάψυξη για 6 ώρες. http://www.newsbeast.gr