Δημόσιο: Αλλάζουν όλα για χιλιάδες υπαλλήλους - Καταργούνται κλάδοι

Την αναμόρφωση του κλαδολογίου στο Δημόσιο ξεκινά το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε μια προσπάθεια να «νοικοκυρέψει» το πολυδαίδαλο σύστημα και να προχωρήσει με την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, στο υπουργείο έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για την καταγραφή των περίπου 1.440 κλάδων του Δημοσίου, πολλοί από τους οποίους αλληλοκαλύπτονται, ωστόσο, λόγω γραφειοκρατίας, δεν επιτρέπεται η κινητικότητα και η μετάθεση υπαλλήλων παρόμοιων θέσεων.
Στόχος είναι να συγχωνευτούν οι κλάδοι αυτοί σε 400 ώστε να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια για την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό του προβλήματος ότι ένας υπάλληλος που ανήκει στον κλάδο ΔΕ διοικητικού – Γραμματέα δεν μπορεί να καλύψει, αν του ζητηθεί λόγω κινητικότητας, να καλύψει κλάδο ΔΕ διοικητικού - λογιστικού παρά το γεγονός ότι η δουλειά είναι συναφής έως και ίδια.
Το πρόβλημα γιγαντώθηκε τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε μια χρονική περίοδο που υπήρξε εκρηκτική ανάπτυξη του κρατικού μηχανισμού και κάθε υπουργείο ή υπηρεσία είχε το δικαίωμα να δημιουργήσει νέο κλάδο για να προχωρήσει σε προσλήψεις.
Παράλληλα, ξεμπλοκάρει η κινητικότητα υπαλλήλων στο Δημόσιο, με το νέο σύστημα να φέρνει μετακινήσεις – «εξπρές».
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», έρχονται μεγάλες ανατροπές στο κλαδολόγιο του Δημοσίου, με τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Τον γόρδιο δεσμό των 1.440 κλάδων που έχουν καταγραφεί στο Δημόσιο έχει αναλάβει να κόψει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθώς έχει καταγραφεί το φαινόμενο να υπάρχουν δεκάδες κλάδοι που περιγράφουν παρόμοιες ειδικότητες που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην κινητικότητα των εργαζομένων στον κρατικό μηχανισμό.
Οι κλάδοι που μπαίνουν στο μικροσκόπιο, είναι, για παράδειγμα:
  • Παγιδοθέτης
  • Σημειωτής
  • Στασιάρχης
  • Σπερματεγχυτής
«Η απλοποίηση των κλάδων είναι φάρμακο για την αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους», λένε υψηλόβαθμα στελέχη. http://www.imerisia.gr