Ένα χωριό με άρωμα μεσαιωνικής καστροπολιτείας Απόδραση στην Καρύταινα

Σε απόσταση 200 περίπου χιλιομέτρων από την Αθήνα, μπορεί κάποιος να βρεθεί σε ένα μέρος που θα τον γαληνέψει και θα τον γεμίσει όμορφες εικόνες μετά από μια σύντομη απόδραση.
Ο λόγος για την Ορεινή Αρκαδία
και τα γραφικά χώρια της. Ένα από αυτά είναι η Καρύταινα, ένα χωριό της Γορτυνίας, χτισμένο σε κορυφή λόφου γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο.
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό, πέτρινο χωριό που περιτριγυρίζεται από δασωμένα βουνά, φαράγγια, ορμητικά νερά και πανέμορφα μοναστήρια. Ο γραφικός και ιστορικός αυτός οικισμός της Αρκαδίας έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέος και βρίσκεται σε υψόμετρο 582 μέτρων απέχοντας 54 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, Τρίπολη και 20 χιλιόμετρα από την Μεγαλόπολη.
Η Καρύταινα διακρίνεται ιδιαίτερα για τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα που της προσδίδουν τα σπίτια, το κάστρο και οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες της και αποτελεί έναν ιδανικό φθινοπωρινό προορισμό ακόμη και για ένα σαββατοκύριακο.
Κόκκινες κεραμιδοσκεπές, γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια και η φύση στα καλύτερά της συνθέτουν το σκηνικό και είναι όντως ο, τι χρειάζεται κανείς για μια χαλαρή απόδραση από την καθημερινότητα. Σήμα κατατεθέν της Καρύταινας είναι το κάστρο του 13ου αιώνα που στέκει πίσω της, στην κορυφή του βράχου, ακοίμητος φρουρός ενώ τα πέτρινα σπίτια με τις κόκκινες σκεπές δημιουργούν την τέλεια αντίθεση με το πράσινο φόντο της.
Παρά το γεγονός ότι το κάστρο σήμερα έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, συνεχίζει να διατηρεί το γόητρο του, ενώ η εξαιρετική θέα που διαθέτει προς τη γύρω περιοχή κόβει την ανάσα.
Μπορεί η Καρύταινα να μην είναι τόσο τουριστική και με έντονη κίνηση όπως άλλα χωριά της Αρκαδίας, κερδίζει όμως τον επισκέπτη από την αρχή αφενός με τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα όσον αφορά την αρχιτεκτονική, αφετέρου με την φύση που περικλείει το χωριό.
Οργανώστε μια απόδραση στην περιοχή και σίγουρα δε θα το μετανιώσετε...
karitena2 karitena3 karitena4 karitena5 karitena6karitena1
http://www.newsbeast.gr