Η ονειρική ομορφιά του γαλαζοπράσινου Βενέτικου

Ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αλιάκμονα, ο Βενέτικος ρέοντας στα βουνά και στα πεδινά των Γρεβενών δημιουργεί μια πραγματικά μοναδική διαδρομή.
Είναι γέννημα των νερών που κατεβάζουν τα βουνά Όρλιακας, Βασιλίτσα και Λύγκος και έχοντας τις πηγές του στο Σμόλικα ρέει μέσα από κατακόρυφους βράχους
σχηματίζοντας σε ένα σημείο τις περίφημες Πύλες του Βενέτικου.
Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι στο μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου τα νερά του έχουν έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα, εκτός από τις περιόδους έντονων βροχοπτώσεων οπότε τα νερά του γεμίζουν λάσπη από τους παρακείμενους χείμαρρους.
Ο Βενέτικος ποταμός προσφέρεται για δραστηριότητες όπως ράφτινγκ και καγιάκ και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα ποτάμια όσων αγαπούν την περιπέτεια.
Σε όλη τη διαδρομή του, ο ποταμός σχηματίζει πολλούς και διαφορετικούς βιοτόπους. Ήρεμες κοιλάδες, μεγάλα φαράγγια και πυκνά παραποτάμια δάση εναλλάσσονται σε μια μοναδική διαδρομή, που κάποιος μπορεί να τη ζήσει και μέσω της δραστηριότητας του ράφτινγκ.
Ο ποταμός Βενέτικος είναι επίσης διάσημος για τα πολλά πέτρινα τοξωτά γεφύρια, όπως το γεφύρι της Πορτίτσας, του Αζίζ Αγά, του Σταυροπόταμου, του Καλογήρου και του Καγκέλια. Οι όχθες του γεφυρώνονταν στο παρελθόν από 19 γεφύρια, με τα περισσότερα εξ αυτών να σώζονται μέχρι σήμερα.
Σε κάποια σημεία το ποτάμι κυλά με απανωτούς ελιγμούς και αφρισμένα νερά ανάμεσα σε κροκαλοπαγή πετρώματα και διασχίζει έναν από τους σημαντικότερους παρόχθιους βιότοπους της Βόρειας Ελλάδας.
Όλες οι εποχές του χρόνου έχουν τη δική τους χάρη στο Βενέτικο. Το καλοκαίρι μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του στα ασφαλή σημεία, την άνοιξη να δει τη φύση να οργιάζει και το χειμώνα να συναντήσει ένα πιο άγριο τοπίο.
Ιδανική εποχή να επισκεφτείτε την περιοχή και την πόλη των Γρεβενών, επίσης, είναι το φθινόπωρο καθώς τα υγρά δάση των δασών αφθονούν τα φημισμένα μανιτάρια.
Ένας περίπατος με τους ειδικούς που θα σας μυήσουν στα μυστικά τους θα σας μείνει αξέχαστος...
venetikos2 venetikos4
venetikos3
venetikos5 venetikos6 venetikos7 venetikos8http://www.newsbeast.gr