ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΦΕΛΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ

Μόνο πολιτικά αφελείς θα πίστευαν ότι οι δανειστές θα κουρέψουν το χρέος. Τα περισσότερα κράτη στον πλανήτη είναι υπερχρεωμένα. Ακόμα και να το ήθελαν οι δανειστές, ακόμα και να μας αγαπούσαν, δεν μπορούν να το κάνουν.

Και δεν μπορούν να το κάνουν, για τον απλό λόγο ότι
τότε αυτόματα όλα τα κράτη θα αξίωναν αμέσως κούρεμα και των δικών τους χρεών.

Εκείνο που μπορεί να γίνει, μετά φυσικά το 2018 που έχει υπογράψει η κυβέρνηση (μην περιμένετε τώρα, παρακολουθείστε τον Σόϊμπλε) είναι μια διευκόλυνση αποπληρωμής του χρέους και αυτό φυσικά κάτω από νέους, τόσο δυσβάσταχτους και μακροχρόνιους όρους, που θα είναι αποτρεπτικό για άλλα χρεωμένα κράτη να διανοηθούν κι εκείνα να διεκδικήσουν διευθέτηση των χρεών τους. Διαφορετικά θα κατέρρεε αμέσως το οικοδόμημα της παγκοσμιοποίησης, που με επιμέλεια κτίζει η διεθνής οικονομική ελίτ. 


Έχουμε μπλέξει λοιπόν άσχημα, πολύ άσχημα. Γι’ αυτό μην «μασάμε» και μην παρασυρόμαστε από την προπαγάνδα του καθεστώτος που εστιάζει την προσοχή μας όπου εκείνο θέλει.

Η Ελλάδα έχει λύση και αυτή δεν είναι το χρέος, ούτε τα νέα δανεικά που θα τρέξουμε να πάρουμε μόλις διευθετηθεί το χρέος. Είναι η εσωτερική εκείνη θεσμική κίνηση, που θα συντρίψει από κάτω, το όλο οικοδόμημα της παγκοσμιοποίησης. Αυτό ακριβώς δεν θέλουν να δούμε.

Που θα πάει όμως, θα το δούμε. Δεν είμαστε «βλάκες», απλά κατευθυνόμενοι από τα ΜΜΕ είμαστε.
ΥΓ. Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, το οποίο ορίζει ότι το χρέος θα ρυθμιστεί μετά το τέλος του μνημονίου το 2018, τώρα προσπαθεί δήθεν να ανοίξει θέμα με το χρέος για τους δικούς της προπαγανδιστικούς λόγους. http://hassapis-peter.blogspot.gr