Μαζικό και ενωτικό το 10ο συνέδριο για τις γερμανικές οφειλές

Σε κλίμα ενότητας, ομοψυχίας και αποφασιστικότητας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 10ο Συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα την προηγούμενη Κυριακή.
Τις εργασίες του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 300 μέλη, άνοιξε ο πρόεδρος Μανώλης Γλέζος.
Ακολούθησε η παρουσίαση των εισηγήσεων απολογισμού (Δημήτρης Αλευρομάγειρος), προγραμματισμού (Αριστομένης Συγγελάκης), οργανωτικού και δράσης στη Γερμανία (Δαμιανός Βασιλειάδης) και οικονομικού απολογισμού (Στέλιος Ζαμάνος). Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Θεωνάς (ΣΥΡΙΖΑ), Σοφία Βούλτεψη (Ν.Δ.), Κώστας Παπαδάκης (ΚΚΕ), Σταύρος Βενιζέλος (Ενωση Κεντρώων), Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΛΑ.Ε), Γιάννης Σταθάς (Πλεύση Ελευθερίας) και Μανώλης Μηλιαράκης (Χριστιανική Δημοκρατία), ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη και ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο ΔΠΘ, Γρηγόρης Καλαβρός.
Παρευρέθησαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, ενώσεων θυμάτων της γερμανικής κατοχής και μαρτυρικών δήμων απ’ όλη την Ελλάδα.
Τόσο στις εισηγήσεις όσο και στις τοποθετήσεις των συνέδρων κοινό στοιχείο ήταν «η αποφασιστικότητα, η ενότητα και η μεθοδική και αταλάντευτη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αλλά και η σθεναρή απόκρουση των μεθοδεύσεων της γερμανικής κυβέρνησης για την παραχάραξη της Ιστορίας και την υπονόμευση του αγώνα μας».
Οσον αφορά τις αποφάσεις που ελήφθησαν, μεταξύ αυτών ήταν η αναγκαιότητα για τη σύναψη συνθήκης ειρήνης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, η πρόσκληση στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίδοση ρηματικής διακοίνωσης στη γερμανική κυβέρνηση και στην παροχή άδειας για την εκτέλεση των αμετάκλητων αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου, του Αιγίου και του Νομού Ρεθύμνης, η πρόταση για την εισαγωγή της Ιστορίας της Κατοχής, της Αντίστασης και της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών στην εκπαίδευση κ.ά. Σημαντικό είναι πως αποφασίστηκε η συγκρότηση νομικής ομάδας για την περαιτέρω μελέτη του θέματος της δικαστικής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών (με τους δικηγόρους-μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να μη λαμβάνουν δικηγορική αμοιβή για τις υποθέσεις που αφορούν τη διεκδίκηση των κατοχικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων).
Τέλος, τα μέλη του Συμβουλίου καλούν τη γερμανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει, επιτέλους, την αδιάλλακτη στάση της και να αντιληφθεί ότι η αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση του ζητήματος, την οποία επιβάλλει η Συνθήκη του Λονδίνου και προκρίνει και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να συμμετάσχουν ενεργά στον εθνικό και δημοκρατικό αγώνα για την καταβολή των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. http://www.efsyn.gr