ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 90% ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ Καταγγελίες για μεγάλη αύξηση τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ

Αύξηση των τιμών ακόμη και κατά 90% καταγράφεται σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση σταγόνων για τα μάτια («'δάκρυα»') ευρείας κυκλοφορίας: από 3,19 ευρώ πριν από δύο μήνες, σήμερα η τιμή τους «εκτοξεύτηκε»σε 6,01 ευρώ! Αλλά και γνωστό αντιφλεγμονώδες
παυσίπονο (αλοιφή) από 4,97 ευρώ έφτασε σε 6,58 ευρώ επειδή άλλαξε καπάκι η συσκευασία του. Αντίστοιχα, από 3,36 ευρώ ευρείας κυκλοφορίας αποσυμφορητικό σήμερα πωλείται προς 4,94 ευρώ, καθώς... απαλλάχθηκε από συντηρητικά.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι αυξήσεις γίνονται ενόψει την απελευθέρωσης της τιμής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από 1ης Ιανουαρίου. «Με απλά λόγια θα κάνουμε εμείς τη λεγόμενη 'βρόμικη δουλειά' για να έλθει μετά η ώρα των σούπερ μαρκετ όπου θα φαίνεται στον κόσμο να μειώνουν τις τιμές, που στο μεταξύ θα έχουν πάει στα ύψη!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι τιμές των αντιστοίχων σκευασμάτων σε άλλες χώρες όπως Βέλγιο ή η Ιταλία είναι μέχρι και 147% υψηλότερες.
Για να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποιες ήταν και πού θα φτάσουν οι τιμές, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα λειτουργήσει το δικό του Παρατηρητήριο Τιμών, από τον καινούργιο χρόνο. «Οι πολίτες θα γνωρίζουν πλέον την αλήθεια και δεν θα μπορούν οι εκάστοτε υπουργοί και να εμφανίζουν όποιες τιμές θέλουν όπως έγινε με το βρεφικό γάλα», σημείωσε ο κ. Λουράντος.
Ελλείψεις φαρμάκων
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Λουράντος στις ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων που καταγράφονται στην ελληνική αγορά. Όπως είπε από τα μέσα Νοεμβρίου τα αντιγριπικά εμβόλια έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων.
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, νέες παραγγελίες δεν μπορούν να γίνουν, παρά μόνον εφόσον υπάρξει πλεόνασμα από άλλες χώρες. Το εμβόλιο κατά της γρίπης παράγεται σε συγκεκριμένες ποσότητες και ο προγραμματισμός γίνεται από τον Ιανουάριο.
Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι φέτος εισήχθησαν 1.747.520 δόσεις, ενώ αυτές τις μέρες αναμένεται η παραλαβή άλλων 27.500 δόσεων για τα φαρμακεία και 10.000 για το ΚΕΕΛΠΝΟ (προσφυγικό). Οι φετινές εισαγωγές αυξήθηκαν περίπου κατά 10% σε σχέση με πέρυσι (1.630.334 δόσεις). Το 2014 εισήχθησαν 1.660.237 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, το 2013, 1.278.000 και το 2012, 1.194.000. Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές των εμβολίων γίνονται μετά από προπαραγγελίες των φαρμακείων. Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη προμηθευτεί 10.000 δόσεις. http://www.imerisia.gr