Βασιλόπιτα σπιτική

Την πρωτοχρονιά έχουμε το έθιμο να κόβουμε τη βασιλόπιτα και κάθε φορά ευχόμαστε να είμαστε εμείς οι τυχεροί που θα κερδίσουμε το φλουρί. Το φλουρί συμβολίζει την εύνοια της τύχης και λέγεται ότι φέρνει χαρά κι ευλογία στον τυχερό για όλο το χρόνο.


Πώς επικράτησε όμως αυτό το έθιμο;
Όταν ο Ιουλιανός πέρασε από την Καισαρεία, στα χρόνια που το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, διέταξε να δώσουν όλοι ό,τι είχαν ως φόρο. Τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινούπολη. Σκοτώθηκε όμως σε μάχη και δεν επέστρεψε ποτέ. Τότε ο Άγιος Βασίλειος τα νομίσματα που είχαν συγκεντρωθεί έδωσε εντολή να δωθούν πάλι πίσω στους φτωχούς μέσα σε ψωμιά που ζυμώθηκαν για αυτό τον σκοπό.

Σας δίνουμε εδώ μια οικονομική συνταγή για σπιτική βασιλόπιτα που έχει υφή κέικ, την οποία μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα, για να την κόψουμε την Πρωτοχρονιά ή ακόμη και για να την προσφέρουμε ως δώρο εκεί που θα πάμε.

Υλικά
-1 φλυτζάνι του τσαγιού αμυγδαλόψιχα ξεφλουδισμένη και αλεσμένη στο μπλέντερ
-1 φλυτζάνι γάλα
-1 φλυτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά όχι λιωμένο
-2 φλυτζάνι ζάχαρη
-3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-4 αυγά
-2-3 βανίλιες
-3 κ.γ. μπέικιν ανακατεμένο στο αλεύρι
-1/2 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
Εκτέλεση
-Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
-Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα 3 λεπτά μέχρι να γίνει ομειογενές. Προσθέτουμε τις βανίλιες και το κονιάκ.
-Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και το αλεύρι και χτυπάμε καλά.
-Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψάκι 28εκ. (κατά προτίμηση με αντικολλητική επίστρωση).
-Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C, στον αέρα, για μία ώρα.
-Πριν μπεί στο φούρνο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το νόμισμα, το οποίο έχουμε τυλίξει σε αλουμινόχαρτο.
-Αφού κρυώσει η σπιτική βασιλόπιτα γυρνάμε ανάποδα σε μια πιατέλα και διακοσμούμε με τη φαντασία μας.

Tips
-Για τη διακόσμηση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φαρδυά χριστουγεννιάτικη κορδέλα που θα την τοποθετήσουμε περιμετρικά και θα πασπαλίσουμε με άχνη. -Για να γράψουμε το νέο έτος μπορούμε να βάλουμε λιωμένη κουβερτούρα σε ένα κορνέ ή να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα. Αν έχουμε διάθεση για μια πιο φινετσάτη πινελιά, μπορούμε να φτιάξουμε γλάσο. Για το γλάσο απλά ανακατεύουμε 1 ασπράδι αυγού με 1 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη και 1 κ.γ. χυμό λεμονιού και γράφουμε πάλι με το κορνέ.
Έτοιμη η σπιτική βασιλόπιτα, καλή χρονιά!
Πηγή:http://makelife.gr