Τορπίλη ρίχνει το ΔΝΤ: Ανοίξτε τα καταστήματα όλες τις Κυριακές

Tου Χρήστου Κολώνα
Την πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων με ψήφιση νόμου μέσα στον Δεκέμβριο απαίτησε το ΔΝΤ από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», το Ταμείο με την αποστολή ενός email, την περασμένη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, αιφνιδίασε την
κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον παραλήπτη του, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η απαίτηση ήλθε την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου ετοιμαζόταν να κλείσει τα προαπαιτούμενα του τομέα ανταγωνισμού και της αγοράς με τους άλλους θεσμούς.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι του Ταμείου, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές της «Ημερησίας», αξίωσαν από το υπουργείο τη νομοθέτηση, εντός του Δεκεμβρίου, της ελεύθερης λειτουργίας της αγοράς και τις 52 Κυριακές. Υπενθύμισε δε, ότι επρόκειτο για σύσταση από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η οποία δεν εφαρμόστηκε.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντέδρασε αρνητικά στην απαίτηση του ΔΝΤ, η οποία σημειωτέον ήλθε χωριστά από τους άλλους εκπροσώπους των δανειστών. Η ελληνική πλευρά απαντώντας στην πίεση των εκπροσώπων του Ταμείου έκανε γνωστό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», πως επεξεργάζεται τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να καθοριστούν γενικά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια με βάση τα οποία μία περιοχή θα χαρακτηρίζεται τουριστική.
Αντειπεριφερειάρχες
Οι αντιπεριφερειάρχες θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για αυτές τις περιοχές τον αριθμό των Κυριακών αλλά και το χρόνο που θα είναι ανοικτά τα εμπορικά. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης περιέγραψε τα κριτήρια αυτά, επικαλούμενο πρακτικές άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. καθώς και συγκεκριμένη μεθοδολογία της Κομισιόν. Πρόκειται για τον αριθμό των τουριστικών αφίξεων και των ξενοδοχείων σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητά τους σε μία περιοχή, την ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και άλλων στοιχείων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με την εμπορική κίνηση καθώς και την πρόσβαση σε κέντρα μεταφοράς.
Επιπλέον, το υπουργείο υπενθύμισε και την εκκρεμότητα που υπάρχει σε ό,τι αφορά την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί προηγούμενης υπουργικής απόφασης του 2014 σύμφωνα με την οποία πιλοτικά θα άνοιγαν όλες τις Κυριακές τα καταστήματα σε τρεις περιοχές της χώρας.
Η ελληνική πλευρά παρουσίασε επίσης στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (νόμος Χατζηδάκη) έχει αποδώσει καρπούς. Καθορίζει το άνοιγμα των καταστημάτων οκτώ Κυριακές το χρόνο σε όλη τη χώρα και δίνει τη δυνατότητα στους αντιπεριφερειάρχες να επεκτείνουν αυτόν τον αριθμό ανάλογα με τις ανάγκες των περιοχών της εμβέλειας τους.
Σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Οικονομίας, ο μέσος όρος των Κυριακών που είναι ανοικτά τα καταστήματα στη χώρα είναι 38,6. Μάλιστα, στο Κιλκίς, τα Ιωάννινα, την Ηλεία, τη Βοιωτία, την Ευρυτανία, τη Φωκίδα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Ανατολική και Δυτική Αττική και την Αρκαδία τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά και τις 52 Κυριακές το χρόνο. Στην Καβάλα και τη Θάσο είναι ανοικτά 46,2 Κυριακές, τη Λακωνία 48, στην Κόρινθο 44,4, στη Μαγνησία 41,2, στην Πρέβεζα 40,5 στην Κέρκυρα 40, στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και το Ηράκλειο 39, στη Χαλκιδική 37,7, στην Εύβοια 37,4, στη Σάμο και την Ικαρία 37, στο Λασίθι, τα Χανιά και την Αργολίδα 36 Κυριακές, στο Ρέθυμνο 35,3, στη Θεσπρωτία 34, στην Κεφαλλονιά, την Ιθάκη και τη Ροδόπη 33, στη Λευκάδα 31, στη Λάρισα 30,5, στη Ζάκυνθο 30, στην Πιερία 30, στην Αχαία 25,1, στη Λέσβο και τη Λήμνο 24, στην Ξάνθη 23 και στη Θεσσαλονίκη 10. Στο άνοιγμα των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο, όπως ορίζει ο νόμος οριζόντια, έχουν μείνει η Δράμα, η Ημαθία, η Πέλλα, οι Σέρρες, τα Γρεβενά, η Καστοριά, η Κοζάνη, η Φλώρινα, η Άρτα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Αιτωλοακαρνανία, η Φθιώτιδα, ο Κεντρικός, Νότιος, Βόρειος και Δυτικός Τομέας Αθηνών, ο Πειραιάς και η Χίος.
Αντίδραση
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αντέδρασε αρνητικά στην απαίτηση του ΔΝΤ, η οποία σημειωτέον ήλθε χωριστά από τους άλλους εκπροσώπους των δανειστών.
Τροποποίηση
Η ελληνική πλευρά απαντώντας στην πίεση των εκπροσώπων του Ταμείου έκανε γνωστό, σύμφωνα με πληρο- φορίες της «Ημερη- σίας», πως επεξερ- γάζεται τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να καθορι- στούν γενικά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια με βάση τα οποία μία περιοχή θα χαρακτηρίζεται τουριστική.
Μέσος όρος
Σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Οικονομίας, ο μέσος όρος των Κυριακών που είναι ανοικτά τα καταστήματα στη χώρα είναι 38,6. http://www.imerisia.gr