Τσακαλώτος: Θα τεντώσουμε όσο μπορούμε τα όρια της επιτήρησης για το καλό του ελληνικού λαού

«Έχουμε αποδείξει σε αυτή την κυβέρνηση, ότι εμείς θα τεντώσουμε όσο μπορούμε τα όρια της επιτήρησης για το καλό του ελληνικού λαού και για να διορθώσουμε τις αδικίες που έχουν γίνει στο παρελθόν. Αυτή είναι η υπόσχεση που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ,
αυτή είναι η υπόσχεση που θα συνεχίζει να την τηρεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας απόψε στη Βουλή.
Ο υπουργός Οικονομικών που έκανε ξεχωριστή αναφορά στις διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών , είπε ότι πρόκειται για δέσμη μέτρων που σύμφωνα με τους θεσμούς περιλαμβάνονται στα μη παραμετρικά μέτρα, είναι δηλαδή μέτρα που δεν συμμετέχουν στο να πιάσει κάποιος τους δημοσιονομικούς στόχους. «Αυτό είναι το κακό νέο. Το καλό είναι πως όσα κερδίζεις από αυτές τις παρεμβάσεις είναι δικά σου χρήματα», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Έχουμε αποδείξει σε αυτή την κυβέρνηση, ότι εμείς θα τεντώσουμε όσο μπορούμε τα όρια της επιτήρησης για το καλό του ελληνικού λαού και για να διορθώσουμε τις αδικίες που έχουν γίνει στο παρελθόν. Αυτή είναι η υπόσχεση που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή είναι η υπόσχεση που θα συνεχίζει να την τηρεί».
Ειδικά για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι είναι μια τελευταία ευκαιρία για να φέρουν πίσω τα χρήματά τους όσοι τα απέκρυψαν. «Πρέπει να ξέρουν αυτοί οι άνθρωποι ότι έχουμε πολύ καλά λογισμικά πια για να επεξεργαζόμαστε πολλές υποθέσεις την ημέρα και άρα υπάρχει και το καρότο και το μαστίγιο γι΄αυτούς τους ανθρώπους που έχουν κάνει φοροδιαφυγή», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι το υπουργείο αναζήτησε την ισορροπία και μια χρυσή τομή ώστε και το δημόσιο να εισπράξει χρήματα αλλά και αμνηστία να μην υπάρξει και αυτοί, «οι έντιμοι» που άφησαν τα χρήματά τους εδώ, «να μην αισθάνονται κορόιδα. «Θα πληρώσουν λοιπόν αυτά που θα πλήρωναν αν είχαν αφήσει εδώ τα χρήματά τους αλλά κόβουμε τις ποινές», περιέγραψε το…καρότο ο υπουργός Οικονομικών και για το… μαστίγιο είπε ότι θα πρέπει να ξέρουν πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε θέση να τους απειλήσουν.
Αναφορικά με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε βελτιωτική τροποποίηση σύμφωνα με την οποία από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για το χτίσιμο του αφορολόγητου εξαιρούνται φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013 που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. «Θέλουμε να διευκολύνουμε πολίτες που θεωρούμε ότι είναι δύσκολο να χτίσουν αυτό το αφορολόγητο μέσα από την πληρωμή ηλεκτρονικής κάρτας», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Η κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί ενδεχομένως σε αυτές μόνο τις εξαιρέσεις, καθώς σύμφωνα με τις βελτιωτικές τροποποιήσεις, «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι εξαιρούμενες δαπάνες, και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, τα επιπλέον κίνητρα για φορολογούμενους που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά ελάχιστης δαπάνης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».
Ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι αποσύρεται διάταξη που προέβλεπε ότι με υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα προσδιοριστεί η παροχή κινήτρων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. «Θεωρούμε καλύτερο και πιο δημοκρατικό, να το φέρουμε όταν έχουμε αποφασίσει ποια είναι αυτά τα κίνητρα που πρέπει να δώσουμε, όχι με υπουργική απόφαση αλλά με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσουμε στη Βουλή», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι αποσύρεται διάταξη από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, σε σχέση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές στα παίγνια διότι εκκρεμεί συζήτηση σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για ενσωμάτωση σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.http://www.imerisia.gr/