«Γαλάζιες» αντιφάσεις...μεταξύ... Σόιμπλε και κοινωνίας!

Και τώρα, πώς θα πάμε στις Περιφέρειές μας;”. Η... απορία ανήκει σε “γαλάζιο” βουλευτή και διατυπώθηκε προχθές, σε “πηγαδάκι” στη Βουλή, καθώς η πολιτική του Κυρ. Μητσοτάκη και η...

απροσχημάτιστη συστράτευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους ακραίους εκ των δανειστών προκαλούν σοβαρό προβληματισμό σε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και... ανατρέπει έναν βασικό κανόνα της πολιτικής που διαμορφώθηκε στα “μνημονιακά” χρόνια: αντί, δηλαδή, να φοβούνται πώς θα πάνε στις Περιφέρειές τους οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές που στηρίζουν τις “μνημονιακές” δεσμεύσεις, να φοβούνται οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης - κι ας καταψηφίζουν σχεδόν τα πάντα στη Βουλή!

Την ώρα που οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση “τρέχουν”, στο εσωτερικό της Ν.Δ. η γκρίνια μεγαλώνει. Και μπορεί τα “γαλάζια” στόματα να παραμένουν κλειστά υπό τον φόβο ότι η αξιολόγηση μπορεί να μην κλείσει και να προκληθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο στο παρασκήνιο το κύμα εσωκομματικών διαφωνιών μετατρέπεται σε... τσουνάμι.


Επίδομα αναλγησίας

Κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν τις σοβαρές στρατηγικές διαφωνίες τους με τη γραμμή υπέρ των εκλογών “εδώ και τώρα”, στην οποία εμμένει η ηγεσία της Ν.Δ. Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές διερωτώνται “πώς γίνεται να ζητάμε εκλογές και ταυτόχρονα να κατηγορούμε την κυβέρνηση ότι αργεί να κλείσει την αξιολόγηση”. Ενώ, σαν να μην έφταναν αυτά, πρόσθετη εσωστρέφεια πυροδότησε στο Μοσχάτο η ανοιχτή και απροσχημάτιστη συστράτευση του Κυρ. Μητσοτάκη με τις ακραίες φωνές εκ των δανειστών, όπως εκδηλώθηκε με τα “μπρος - πίσω” στα θέματα της ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων και της αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά.


Επιχείρηση γοητείας

Επιτελικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αρνούνται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να στείλει μήνυμα στους δανειστές ότι ο ίδιος θα ήταν πιο “βολικός” συνομιλητής. Άλλωστε, εδώ και ημέρες η Ν.Δ. υπόσχεται πως, ως κυβέρνηση, θα αποκαταστήσει την “αξιοπιστία” της χώρας με κύμα μεταρρυθμίσεων και αυτή η εξαγγελία συγκεφαλαιώνεται με τη φράση του Άδ. Γεωργιάδη “Θα ψηφίσουμε όσες μεταρρυθμίσεις ζητεί η τρόικα κι άλλες τόσες”. Στο πλαίσιο αυτό, μόλις εκδηλώθηκε η αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η Ν.Δ. μετέτρεψε την αρχικά θετική στάση της ως προς την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων σε... “παρών”, με αποτέλεσμα να υποστεί την κοινωνική κατακραυγή και να επωμιστεί βαρύ πολιτικό κόστος. Έτσι, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε να αμβλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις, δίνοντας εντολή στους βουλευτές του να ψηφίσουν “ναι” στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Με τον τρόπο αυτό, βεβαίως, η Ν.Δ. κατάφερε να ακυρώσει εν το συνόλω τη στρατηγική της. Δηλαδή, ενώ με το “παρών” στη “13η σύνταξη” επιχειρούσε να στείλει μήνυμα στους δανειστές, ακύρωσε το μήνυμα αυτό με το “ναι” στον ΦΠΑ στα νησιά - καθώς, βάσει του σκεπτικού της και αυτό ήταν... “μονομερής εξαγγελία” που “τινάζει στον αέρα την διαπραγμάτευση”. Ταυτόχρονα, με το “ναι” στον ΦΠΑ προσπάθησε να σώσει εσωτερικά τα προσχήματα, αλλά το “παρών” στο επίδομα προφανώς και... δεν ξεχάστηκε. Και, κάπως έτσι, “θόλωσε” και την εικόνα που προσπαθεί να οικοδομήσει έναντι του ΔΝΤ και του Βερολίνου, αλλά και το προφίλ που επιχειρεί να περάσει στην ελληνική κοινωνία. Με κορυφαίους “καραμανλικούς” βουλευτές, πάντως, να ετοιμάζονται να υπενθυμίσουν στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι... κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν αναδεικνύει ο Σόιμπλε, αλλά οι Έλληνες πολίτες...
Μελιγγώνης Γιώργος    http://nonews-news.blogspot.gr